HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Martine Dalić; Omejec povrijedila zakon, ali nije kažnjena

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je pokrenulo postupak protiv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić jer nije opravdala nesklad između podataka navedenih u izviješću o imovinskom stanju i podataka iz Porezne uprave vezane uz njezinog supruga, člana Uprave Ine.

Dalić je u svojoj imovinskoj  kartici za  2016. godinu navela godišnji iznos neto primanja supruga u iznosu od 498.000 kuna, a nije prijavila u 2015. godini primljeni bonus od 168.000 kuna.

Povjerenstvo je odlučilo da je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec povrijedila Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je pola godine nakon prestanka obnašanja te dužnosti primala naknadu plaće, iako je imala sporazum o pravu povratka na posao na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Stoga je po zakonu imala pravo primiti naknadu od dvije svoje plaće.

Povjerenstvo za tu povredu zakona Omejec nije izreklo sankciju jer je od prestanka njezine dužnosti predsjednice Ustavnog suda prošlo više od godinu dana. Njezin predmet će se uputiti nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje, radi eventualnog utvrđivanja stjecanja naknada bez osnove.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv suca Ustavnog suda Davorina Mlakara na osnovu anonimne prijave, u kojoj ga se sumnjičilo da je u intervjuu za tjednik “Globus” namjerno prešutio neke povezane financijske interese kroz poslovanje njegove konzultantske tvrtka tijekom 2007.

Kako je Zakon o sprječavanju sukoba interesa na snagu stupio 2011. godine, a prijava se odnosi na 2007. godinu, Povjerenstvo nije nadležno pokrenuti postupak niti je tada Mlakar obnašao javnu dužnost, rečeno je na sjednici.

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića jer nije povrijedio Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo smatra da Šeparović u izvješću o imovinskom stanju nije morao navesti članstvo svoje supruge Ljerke Šeparović i vrijednost njezina udjela u odvjetničkom društvu “Šeparović, Špehar i Gavranić”.

Komentiraj