Povijesni susret Pape i ruskog patrijarha na Kubi

-faH

Papa Franjo i patrijarh Ruske Pravoslavne Crkve Kiril sastat će se u zračnoj luci u Havani 12. veljače, što će biti prvi sastanak nekog poglavara Katoličke Crkve i ruskog patrijarha od Crkvenog raskola 1054. godine.

Papa 12. veljače putuje u pastoralni posjet Meksiku i zaustavit će se na Kubi gdje će Kiril već biti u posjetu, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.
“Ovaj sastanak će biti prvi u povijesti i važan korak naprijed u odnosu sviju crkava”, navodi se u zajedničkom priopćenju Svete Stolice i Moskovske patrijaršije.
Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s Papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku, rekao je drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske odnose RPC-a.
Razilaženja dviju crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, rekao je Ilarion.
“Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid na kršćanima zahtijeva poduzimanje hitnih mjera i bliskiju suradnju između kršćanskih crkava”, rekao je Ilarion.
Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Europi jer se Kiril tome protivio. “Uglavnom zato jer je Europa povezana s tragičnim povijesnim podjelama i sukobima među kršćanima”, rekao je Ilarion.
Susret se dugo pripremao i završit će objavom zajedničke izjave.
“Sveta Stolica i Moskovska patrijaršija nadaju se da će to također biti i znak nade za sve ljude dobre volje”, navodi se u zajedničkom priopćenju dviju crkava.

Komentiraj