Potresan prizor na Šolti: Pronađen mrtav dupin s dvije rane. Sumnja se da je ubijen

Autor:

Na plaži u Zablaću doplutao mrtav dupin 21.08.2018., Zablace - U Zablace je doplutao mrtav dupin. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Splitska je policija u četvrtak navečer primila dojavu da je u blizini Šolte u moru pronađen uginuli dupin koji je imao dvije rane na tijelu koje, po zagrebačkom stručnjaku za te omiljene sisavce, mogu upućivati na to da je životinja ubijena, ali i ne moraju.

​Jerko Kurevija iz splitske policije je​ Hini potvrdio da su sinoć oko 19.30 sati zaprim​ili dojav​u da se u blizini Šolte, u moru nalazi leš dupina za kojeg se sumnja da je usmrćen iz vatrenog oružja. ​

Rekao je da policijski službenici poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaj​a.

​No prof. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu​ napominje da se ta ustanova više od 30 godina bavi pregledom leševa dupina.

Dojavu o tom uginulom dupinu kod Šolte je dobio preko službe 112, obaviješten je i da se dupin u petak ujutro nasukao u Stomorskoj.

“Da je nama ta lešina došla na Veterinarski fakultet napravili bismo sekciju i točno znali od čega je uginula. Moglo bi biti da je ustrijeljena, ali i ne mora. Teško je ovako govoriti, no znaju takve rane nastati i da nije životinja ustrijeljena”, objašnjava Gomerčić.

Napominje da su od prije par godina takvi slučajevi u domeni lokalnoj uprave koja bi trebala ukloniti konkretno tog dupina.

Odvozom uginulih životinja uglavnom se bavi Agroproteinka koja sklapa posao sa lokalnim zajednicama.

Što će biti u slučaju uginulog dupina na Šolti još se ne zna.

ZAŠTITA DUPINA U JADRANU: ‘Za dupinima se ne smije juriti niti ih hraniti, a buka ih ugrožava’

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.