Potres preokrenuo trendove na tržištu nekretnina, ali cijene u Zagrebu i dalje se drže

Potres koji je ožujku prošle godine pogodio Zagreb preokrenuo je trendove na tržištu nekretnina, ali i prepolovio promet, piše HRT.

Kupci najviše traže kvalitetnu novogradnju na rubnim dijelovima grada, a prodaja stanova i poslovnih prostora u središtu grada gotovo je zamrla. Zbog oštećenih zgrada u posljednjih 12 mjeseci primijećen je zamjetan trend iseljavanja ureda iz središta grada, a u izgradnju novih poslovnih prostora sve više ulažu domaći investitori.

Iako Zagreb bilježi pad prometa nekretnina, cijene stambenog kvadrata i dalje se drže. Pa je tako prosječna cijena oko dvije tisuće eura, a novogradnji ima i za šest tisuća po metru kvadratnom.

“Za sve ono što se nalazi u gradskoj zoni novije gradnje zaista postoji velik interes i cijena novogradnjama zaista raste i ne samo zbog razloga povećane potražnje već i povećanih troškova, kako izgradnje tako i manjka radne snage”, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama HGK.

Ranilović je napomenuo da sigurnost kupcima postaje prioritet, stanogradnja je živnula, a najviše se gradi na Trešnjevci i Maksimiru gdje kvalitetne zgrade brzo planu.

U zakonu o obnovi uveden je i novi seizmički certifikat koji mora imati svaka zgrada, a koji pokazuje stupanj izdržljivosti što se tiče potresa.

Komentiraj