HINA/ Daniel KASAP/ dk

Poslodavci nezadovoljni zbog poskupljenja struje

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na novo poskupljenje struje.

Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska udruga poslodavaca razočarana je ishitrenom odlukom o povećanju cijene električne energije koja za tvrtke poskupljuje za čak 15 posto.”

“Povećanje cijene električne energije novi je udar na gospodarstvo i dovodi u pitanje iskrenost Vladinih najava o namjeri smanjivanja troškova poslovanja. Iako je HUP u više navrata upozoravao na negativan efekt koji će rast cijene električne energije imati na troškove poslovanja i konkurentnost tvrtki tražeći da se naknade za energiju iz obnovljivih izvora uvode i povećavaju postupno Ministarstvo i Vlada naša su upozorenja i prijedloge ignorirali”, piše u priopćenju udruge.

“Osim novog povećanja troškova donošenje ove odluke problematično je i s aspekta predvidljivosti uvjeta poslovanja. Opet se uvjeti mijenjaju od danas do sutra bez primjerenog roka za pripreme i prilagodbe. HUP ne dovodi u pitanje obvezu i potrebu za proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, ali smatra da je način na koji su hrvatske vlade donosile relevantne odluke s tim u vezi problematičan.”

“Novi udar na gospodarstvo, kojemu stope PDV nisu smanjivane da bi amortizirale rast cijene struje, nije problem koji se tiče samo poslodavaca već izravno i građana – bez troškovnog rasterećenja i daljnjim rastom troškova poslovanja nema prostora za povećanje plaća, nove investicije i snažniji gospodarski rast”, zaključuje se u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca.

Komentiraj