Vatrogasci su u četvrtak ujutro uspjeli ugasiti šumski požar koji je od subote bjesnio u Goisu, središnjem dijelu Portugala, 24 sata nakon što su ugasili golemi požar u Pedrogau Grandeu koji je odnio živote 64 ljudi, dok je 204 ozlijeđeno.

“Požar koji je izbio u subotu nedaleko od Goisa je obuzdan”, priopćio je zapovjednik vatrogasnih operacija Carlos Tavares, upozorivši, međutim, da bi neka požarišta opet mogla buknuti.

Požar, koji je pogodio i susjedne općine Pampilhosa da Serra i Arganil, stavljen je pod kontrolu vatrogasaca, a površina požarišta iznosi 20.000 hektara.
Požar u Pedrogao Grandeu uništio je oko 30.000 hektara šume i raslinja. Taj je požar buknuo u subotu, proširio se nevjerojatnom brzinom i ubio 64 ljudi koji su pokušali automobilima napustiti opkoljena sela u brdovitom području, udaljenom oko 200 kilometara od Lisabona prema sjeveroistoku.Ozlijeđeno je više od 150 ljudi.

Zapovjednik agencije za civilnu zaštitu Victor Vaz Pinto proglasio je u srijedu navečer da je vatra u blizini grada Pedrogao Grandea ugašena. To je bio najveći požar ikad zabilježen na iberskom poluotoku.

Na gašenju požara u Goisu i Pedrogao Grandeu bilo je angažirano oko 2400 vatrogasaca.

Portugalski premijer Antonio Costa zatražio je objašnjenje oko toga što je pošlo po krivu u prvotnim operacijama hitnih službi. Policija smatra kako su vatru uzrokovale munje, a da se ona proširila takvom brzinom zbog velike sparine, visokih temperatura i jakih vjetrova.

No istražitelji su u srijedu rekli kako će razmotriti izjave čelnika dobrovoljnih vatrogasnih društava Jaimea Marte Soaresa koji je izrazio sumnju da požar ima “kriminalno porijeklo”.

Prema podacima Europskog informacijskog sustava za šumske požare, izgorjelo je više od 40 tisuća hektara portugalske šum

Komentiraj