Pompeo u posjetu Pakistanu želi okrenuti novu stranicu

EPA/LARRY W. SMITH

Posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea u srijedu u Pakistanu unio je optimizam u obje zemlje, čiji su diplomatski odnosi mjesecima jako napeti  u ozračju rata u Afganistanu.

Pompeo je rekao da se nada okrenuti stranicu mučnih odnosa s Pakistanom prilikom to te višesatne etape, i bio je raspoložen nakon razgovora s kolegom, pakistanskim ministrom vanjskih poslova Shahom Mehmoodom Qureshijem.

Pompeo je novom šefu pakistanske vlade Imran Khanu, rekao da je jako sretan, a Quareshi je rekao da su imali “izvrstan susret”.

Na pitanja o mogućnostima novih veza sa Sjedinjenim Državama, pakistanski šef vlade je rekao da je optimističan.

To je bio prvi posjet Mikea Pompea u svojstvu američkog državnog tajnika Pakistanu, zemlji koju Sjedinjene Države smatraju odlučnom za izlazak iz dugog rata koji vode u susjednom Afganistanu, gdje se sigurnosno stanje stalno pogoršava.

“Govorili smo o njihovoj novoj vladi, važnosti pokretanja odnosa između naših dviju zemalja i rada na mirnom rješenju sukoba u Afganistanu”, rekao je Pompeo u vojnoj zračnoj luci Rawalpindi, od kuda će otputovati u Indiju.

“Vjerujem da će temelji koje smo danas postavili omogućiti pozitivne rezultate”, dodao je.

Sjedinjene Države i njihov saveznik Afganistan optužuju Pakistan da preko svojih obavještajnih službi podržava ekstremističke oružane skupine poput afganistanskih talibana i njihovih saveznika iz mreže Haqqani, koji pružaju utočišta u pograničnim područjima s Afganistanom.

Washington zahtijeva prekid te podrške, koju Islamabad kategorički niječe. SAD također očekuju od Pakistana da im pomogne pronaći miran izlaz  iz sukoba.

Američki Pentagon je objavio u subotu da je donio konačnu odluku o otkazivanju 300 milijuna dolara pomoći Pakistanu koja je bila zamrznuta zbog ocjene da Islamabad ne poduzima odlučne akcije protiv militanata, što je bio novi udarac sve lošijim odnosima dviju zemalja.

Pompeo je nagovijestio da bi se ta pomoć mogla ponovo uspostaviti ukoliko to okolnosti dozvole.

Pompeo je također najavio da će diplomat Zalmay Khalilzad preuzeti čelno mjesto u američkim nastojanjima uspostave mira u Afganistanu.

Zalmay Khalilzad, koji je afganistanskog podrijetla, bio je veleposlanik u Kabulu, Bagdadu i Ujedinjenim narodima.

Komentiraj