Pompeji: Pronađena neoštećena kočija s erotskim scenama. Koristila ju je rimska elita za ceremonijalne prigode

Gotovo netaknuta procesijska kočija ukrašena erotskim scenama pronađena je u ruševinama kod Pompeja, objavili su u utorak arheolozi.

U Pompejima, antičkom gradu na jugu Apeninskog poluotoka, podno Vezuva, u trenutku erupcije vulkana 79. godine nove ere, živjelo je oko 13 tisuća stanovnika. Nakon erupcije, grad je ostao zarobljen ispod debelog sloja naslaga i prašine. Pepeo, blato i lava prekrili su tamošnja naselja i njihove stanovnike.

Arheološka istraživanja započela su u 18. stoljeću, kada je grad ponovno otkriven. Iskopani su hramovi, forumi, kazališta, kupališta, “street-food” barovi i bordel.

Sada je otkrivena i kočija s erotskim scenama. Riječ je o željeznom vozilu s četiri kotača za jednu do dvije osobe, koje je jedinstveno, ističu stručnjaci Arheološkog parka Pompeji.

Brončana erotika

Kočija je pronađena u vili u mjestu Civita Giuliana, sjeverno od Pompeja, a koristila ju je rimska elita za ceremonijalne prigode. Ima brončane ukrase u obliku erotskih scena muškaraca i žena.

Prije nekoliko godina na toj su lokaciji pronađeni ostaci triju konja, od kojih je jedan još bio zauzdan. Lokalitet su obišli i lopovi, iskopavši nekoliko tunela kako bi ga opljačkali.

“Pompeji nas i dalje zadivljuju svojim otkrićima i tako će biti još puno godina jer još treba iskopati 20 hektara”, rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini u vezi otkrića.

Komentiraj