Policija objavila detalje o prijevarama s kriptovalutama: Dio potrošili, dio vraćali i držali ljude u zabludi

Autor:

15.11.2023., Rijeka - Policija privodi Eugena Travalju, optuzenog za trgovanje kriptovalutama, tj. prevare stotina investitora koji su ukupno ulozili desetke milijuna eura.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Policija je uhitila direktora tvrtke BitLucky Luku Burazera i dvije osobe, koje se sumnjiči da su od 2017. do 2023. lažnim prikazivanjem činjenica pri trgovanju kriptovalutama prevarili više stotina klijenata za ukupno 18,5 milijuna eura, rečeno je u srijedu novinarima.

O višemjesečnom istraživanju kaznenih djela prijevara većeg broja građana, koji su investirali u kriptovalute od nekoliko tisuća do nekoliko stotina tisuća eura, na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestila je voditeljica Službe općeg kriminaliteta u PU primorsko-goranskoj Blaženka Čačić, ne navodeći imena osumnjičenika ni naziv tvrtke.

Na temelju zaprimljenih kaznenih prijava osumnjičeno je troje hrvatskih državljana (30,36, 37), u svojstvu direktora, prokurista i zaposlenice riječke tvrtke, koji su osumnjičeni da su od kraja travnja 2017. do sredine svibnja 2023., sa ciljem pribavljanja protupravne koristi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveli i održali u zabludi više klijenata, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 18,5 milijuna eura.

Obavljene su pretrage domova i osobnih automobila osumnjičenih, oduzeta su prijenosna i stolna računala, razna dokumentacija i oprema, a kriminalistička istraga se nastavlja u koordinaciji s Državnim odvjetništvom i Poreznom upravom.

Čačić je kazala da je troje uhićeno jučer u jutarnjim satima na njihovim adresama stanovanja, a policija nije za njima raspisala tjeralice jer uhićenja nisu moguća na temelju zaprimljenih prijava nego ih je uhitila kad je završila izvide, kada je utvrđena osnovana sumnja na osnovi prikupljenih dokaza i podnesene su kaznene prijave.

Procjenjuje se da je više od 800 oštećenika, a oko 250 ljudi je do sada podnijelo kaznene prijave.

15.11.2023., Rijeka – Policija privodi Luku Burazera, optuzenog za trgovanje kriptovalutama, tj. prevare stotina investitora koji su ukupno ulozili desetke milijuna eura. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovo je prvi dio kriminalističke istrage koja se nastavlja, postupak traje, a policija nastavlja istragu upravo tragom novca.

Dio novca potrošili, dio vraćali građanima kako bi ih držali u zabludi

Odgovarajući na novinarska pitanja, rekla je da uhićeni nisu prijavljivali da su dobivali prijetnje, kao i da njihova tvrtka nije bila registrirana za obavljanje djelatnosti trgovanja kriptovalutama.

Kako je objasnio voditelj Kriminalističko-obavještajne službe Željko Fagnjen, osumnjičene osobe su s unaprijed smišljenom namjerom osnovale trgovačko društvo radi trgovanja kriptovalutom.

Ljude su nagovarali na ulaganje preko njihove tvrtke kupovanjem raznih kriptovaluta pod izlikom da njihova vrijednost raste, a zarada je velika. Nagovarali su zainteresirane da ulažu, oglašavali se, tražili stranke.

Savjetovali su građane da sami otvaraju svoje kriptonovčanike ili da uplaćuju određenu svotu na određene kriptonovčanike, sačinjavali ugovore, a s vremenom su novac prebacivali u svoje kriptonovčanike, trošili ga, dok su dio novca vraćali građanima kako bi ih držali u zabludi.

Njihova tvrtka prestala je djelovati kada su građani, jer nisu mogli dići do svog novca, podnosili kaznene prijave.

Oštećenici će svoje imovinskopravne zahtjeve predati tijekom provođenja kaznenog postupka, u kojemu će se utvrđivati koliko su oštećeni.

Troje osumnjičenih ispitano je u srijedu na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci, a popodne bi trebali biti dovedeni kod istražnog suca Županijskog suda u Rijeci, koji će odlučivati o određivanju pritvora.

Prema pisanju medija, riječka tvrtka BitLucky za trgovanje kriptovalutama, direktora Luke Burazera, navodno je oštetila gotovo tisuću domaćih investitora za najmanje 70 milijuna eura u kriptovalutama.

15.11.2023., Rijeka – Policija privodi Eugena Travalju, optuzenog za trgovanje kriptovalutama, tj. prevare stotina investitora koji su ukupno ulozili desetke milijuna eura. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.