‘POKVARENI VJETAR ŠIRI SE EUROPOM’ Macron u Dresdenu upozorio na jačanje ekstremne desnice: To je stvarnost!

Autor:

epa11373966 French President Emmanuel Macron gestures as he delivers a speech on the occasion of the European Festival on Neumarkt square in Dresden, Germany, 27 May 2024. Macron visits Germany from 26 to 28 May. The French President and Federal President Steinmeier will visit several regions of Germany together. It is the first state visit - the highest form of visit in diplomatic protocol - by a French president to Germany in 24 years.  EPA/FILIP SINGER

HINa/EPA/FILIP SINGER

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u ponedjeljak u Dresdenu na širenje ekstremne desnice u Europi i pozvao na daljnju pomoć Ukrajini jer se radi i o sigurnosti u Europi.

“Posvuda u našim demokratskim društvima se šire ideje koje dolaze od ekstremnih desničara…ovaj pokvareni vjetar se širi Europom, to je stvarnost. Mi se konačno moramo probuditi”, rekao je Macron u svom govoru ispred obnovljene  katedrale u Dresdenu koja je bila u potpunosti uništena u savezničkom bombardiranju.

Drugog dana trodnevnog posjeta Njemačkoj, Macron se u svom govoru konkretno osvrnuo na Mađarsku gdje je “europski novac dobrodošao”, ali se ne poštuje neovisnost sudstva i medija.

“Postoji fascinacija za autoritarne režime. Samo nekoliko kilometara od nas .. .Ali Europa nije samoposluživanje nego zajedničko postolje vrijednosti i kulture individualne i političke slobode”, rekao je Macron tijekom svog 40-minutnog govora koji je bio prekidan pljeskom.

“Velika mi je čast kao prvi francuski predsjednik nakon njemačkog ujedinjenja govoriti ovdje u Dresdenu. Ja ne govorim na istoku nego u srcu Europe”, rekao je Macron na njemačkom.

On je branio i europsku podršku Ukrajini koja se brani od ruskog napada.

“Ono što u Ukrajini stoji na kocki je sigurnost Europe. Ni Francuska niti Njemačka više nisu sigurne ako u Ukrajini pobijedi pravilo jačega”, rekao je Macron.

On je, s obzirom na veliku skepsu posebice među građanima istočne Njemačke naspram pomoći Ukrajini, rekao kako je zajednički europski stav naspram ovog pitanja presudan.

“Mi ne vodimo rat protiv ruskog naroda, ali mi isto tako ne možemo dopustiti da jedan autoritaran, revizionistički režim kao onaj u Moskvi prijeti Europi”, rekao je Macron.

On je još jednom istaknuo potrebu podizanja obrambene spremnosti Europe i prekid snažnog oslanjanja na SAD.

Macron je trodnevni državni posjet Njemačkoj započeo u nedjelju susretom s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom te nastavio u ponedjeljak polaganjem vijenca na spomenik žrtvama Holokausta te govorom u Dresdenu.

Posjet se završava u utorak susretom s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zajedničkim sastankom njemačke i francuske vlade.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 tjedna

To je On Makaron, naravno da postoje ekstremni desničari, fašisti, nacisti, klerofašisti itd... sve ekstremist do ekstremista kako bi rekao Macron. Takozvana ekstremna desnica je direktna pojava razočaranja vladavine Macrona u Francuskoj, Scholz-Lindner-Habeck pudlica u Njemačkoj i tako dalje... do Dinjice (Meloni) u Italiji. Nisam ni ja ljubitelj desnice, no ono što zastupa Macron i nagovara ostale zapjenjene pse rata vodi Europu u propast. Međusobnim izmjenjivanjem nuklearnih projektila Europe, Velike Britanije i Baltika i velikog dijela Rusije NESTAJE. Stoga se bez veze ne piše da je nuklearno naoružanje država zalog mira. Ekstremna desnica je REZULTAT POLITIKE SADAŠNJIH BUDALAL I MILITARISTA. To je to.