NEMIRNA KOLONIJA Macron na terenu pokušava zaustaviti smrtonosne nerede u Novoj Kaledoniji

Autor:

French President Emmanuel Macron visits the central police station with France's Minister for Interior and Overseas Gerald Darmanin (R) in Noumea, France's Pacific territory of New Caledonia on May 23, 2024. France's president made a long-haul trip to the restive Pacific territory of New Caledonia on on May 23, urging a "return to peace" after deadly rioting, and vowing thousands of military reinforcements will be deployed for "as long as necessary".,Image: 875675314, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Ludovic MARIN/AFP/Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da će policijska pojačanja ostati u Novoj Kaledoniji koliko god bude potrebno, nakon što je stigao na francuski pacifički otok s ciljem okončanja smrtonosnih nereda koji su izbili zbog sporne izborne reforme.

Šestero osoba ubijeno je u neredima koji su za sobom ostavili opljačkane trgovine te zapaljene automobile i poslovne objekte od kada su počeli prije više od tjedan dana.

“U idućim satima i danima, bit će zakazane velike nove operacije gdje je to potrebno, a republikanski poredak u cijelosti će biti ponovno uspostavljen jer drugog izbora nema“, rekao je Macron tijekom sastanka s političkim i poslovnim čelnicima otoka.

S obzirom na to da je otok pod izvanrednim stanjem, Macron je rekao da će dodatno osiguranje od ukupno 3000 ljudi ostati čak i tijekom Olimpijskih igara u Parizu, ako bude potrebno.

“Osobno vjerujem da izvanredno stanje ne bi trebalo biti produljeno”, rekao je, dodajući da će ono biti ukinuto tek kada prosvjednici uklone barikade s cesta.

U JEKU PROSVJEDA Francuski predsjednik Macron putuje u Novu Kaledoniju

Prosvjednici se boje da će izborna reforma, koju su već usvojili zakonodavci u matičnoj Francuskoj udaljenoj oko 15.000 kilometara, razrijediti glasove autohtonih Kanaka, koji čine 40 posto populacije otoka od 270.000 ljudi, i otežati prolazak bilo kojeg budućeg referenduma o neovisnosti.

Na sva tri referenduma o neovisnosti, održana 2018., 2020. i 2021. godine stanovnici su glasali za ostanak u sastavu Francuske. No pokret za neovisnost bojkotirao je posljednje glasanje i najavio da ne namjeava prihvatiti rezultate.

S obzirom na to da je riječ o ustavnoj reformi, za njezino usvajanje potreban je sastanak oba doma parlamenta, a Macron tek treba najaviti datum za to.

Politički čelnici autohtonih Kanaka pridružili su se sastanku s Macronom, uključujući predsjednika vlade Nove Kaledonije Louisa Mapoua i predsjednika njezinog Kongresa Rocha Wamytana, koji je bio potpisnik Sporazuma iz Noumee iz 1998. koji je okončao desetljeće nasilja i zacrtao put do postupne autonomije.

Macron je rekao da je cilj sastanka, koji uključuje i francuske lojaliste, bio vratiti sve strane za stol.

NAPETO NA PACIFIKU Francuska pokrenula opsežnu operaciju provođenja zakona u Novoj Kaledoniji, poginulo šestero ljudi

Macron je ranije u četvrtak rekao novinarima da će povratak miru i sigurnosti biti glavni prioriteti njegova putovanja te da će se pozabaviti najosjetljivijim političkim pitanjima Nove Kaledonije.

Suradnici kažu da Macron nema unaprijed smišljen plan i da će razgovarati sa svim stranama o obnovi nakon nereda, kao i o politici, ali je malo vjerojatno da će žuriti s bilo kojom važnom odlukom.

Francuska je anektirala Novu Kaledoniju 1853. i koloniji dala status prekomorskog teritorija 1946. Treći je svjetski rudar nikla, ali sektor je u krizi i svaki peti stanovnik živi ispod praga siromaštva.

Tisuće turista ostalo je zarobljeno zbog nemira, a Francuska, Australija i Novi Zeland organiziraju letove kako bi evakuirali stotine ljudi.

FRKA NA PACIFIKU Francuska šalje pojačanja u Novu Kaledoniju

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.