“Pokazuje se da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu”

HINA/ Tomislav PAVLEK

Hrvatski premijer Andrej Plenlković sudjelovao je u ponedjeljak na sastanku Kriznog stožera u Jasenovcu, zajedno s ministrima Damirom Krstičevićem i Tomnislavom Ćorićem.

Nakon sastanka kriznog stožera premijer je krenuo u obilazak terena. Rekao je da je stanje pod kontrolom, zahvaljujući angažmanu svih službi. “Lonjsko polje služi kao svojevrsni rezervoar, na koji se pokušava preusmjeriti voda, kako bi se smanjio pritisak na Savu”, rekao je Plenković.

“Zahvaljujem svima na požrtvovnosti, ovdje se pokazuje da je sustav domovinske sigurnosti podignut na višu razinu. Pokazuje se da zajednički angažman na lokalnoj razini i angažman Vlade nastoji maksimalno pomoći ljudima i smanjiti štete koje nastaju od posljedica visokih voda nastalih zbog kiše i snijega. Nastavit ćemo ovako, zahvaljujem svima i drago mi je da nema poplavljenih kuća”, naglasio je premijer.

Dodao je da će Vlada nastaviti ulagati u obnovu nasipa uz rijeku Savu, te da je to proces koji se radi generacijama. “Svi nasipi se grade godinama. Bitno je da se taj proces radi sustavno i da se svaka moguća napuknuća pravovremeno detektiraju kako bi se izbjeglo izlijevanje rijeka. Lonjsko polje neposredno štiti ovaj dio uz Savu u Jasenovcu, ali na određeni način sprečava visoki vodostaj nizvodno, prema drugim hrvatskim krajevima i u BiH. To je dobar primjer kako angažmanom uspijevamo pomoći svima”, rekao je premijer.

Komentiraj