POGREŠNA ILI PRAVA NIJANSA? Boje djeluju na ljude – neke dobro, neke loše

Autor:

Pixabay

Jeste li znali da se možete osjećati kronično umorno zbog boja? Mudro izaberite one koje će vam krasiti životni i radni prostor jer osim na zidove, boje itekako utječu i na ljude. 

I dok ukućane ne možete tek tako mijenjati, boju zidova, na sreću, možete. Mijenjajte stoga ono što možete, a ono što ne možete prihvatite. Puno će vam lakše biti nositi se s tinejdžerima u kući uz zidove u opuštajućoj boji mente, nego primjerice – uz crvene zidove. A i tinejdžeri će u opuštajućem okruženju biti „pitomiji“.

To što pišemo dokazala je 1942. studija o bojama neurologa Kurta Goldsteina koja je i danas aktualna. Otkrila je da boje s dužim valnim duljinama (crvena, narančasta, žuta) pružaju više podražaja od drugih, energičnije su. Ove zasićene nijanse ako dominiraju prostorom, crpe energiju, umaraju nas i uznemiruju.

Na drugom kraju spektra su boje koje djeluju kao da su bez života. Ako ih pogrešno upotrijebite, upravo će takav učinak imati. No, upotrijebite li ih mudro, dobit ćete savršen prostor za opuštanje.

Prema Goldsteinovoj studiji, to su boje kraće valne duljine poput ljubičaste i svijetloplave, a prema novijim saznanjima u ovu kategoriju spadaju i neutralne boje.

Studija Feeling Blue or Seeing Red iz 2020. pokazala je da su siva, smeđa, bijela i plava boje slabog podražaja. To ih čini pravim izborom za prostore u kojima se želite opustiti. Kako ne biste otišli niti u jednu krajnost, boje treba kombinirati. Neutralni tonovi i jarke boje zajedno su savršen spoj.

Jarko crvena

“Boje u našem okruženju može utjecati na to kako se osjećamo emocionalno, energetski i kako komuniciramo jedni s drugima. Jarke, žive i intenzivne imaju potencijal da nas pretjerano stimuliraju. Iako će crvena nakratko povećati našu energiju, dugoročno će nas umoriti. Ostale boje na koje treba obratiti pažnju u tom pogledu su narančasta, jarko plava i neonska zelena”, objašnjava psiholog Lee Chambers za portal Ideal Home.

Jarke bi boje stoga trebalo koristiti za detalje, nikako za velike površine, odnosno cijele zidove. Radije u prostor stavite maleni crveni ormarić, vazu ili pak po vratima povucite crvenu prugu. Na taj ćete način prostoru dati više osobnosti.

Jarke boje umirite opuštajućim tonovima u koje spadaju – boja pijeska, poja bjelokosti ili matirane nijanse jarkih boja, a izbjegavajte kombiniranje s bijelom.

 

Siva

“Boja zbog koje se možemo osjećati iscrpljeno i umorno, a da toga nismo svjesni je siva. U psihologiji boja, ono što smatramo umirujućim može nas i umoriti. U početku će vas sivi zidovi opustiti, no dugi boravak u prostoriji u kojoj dominira siva, učinit će da se osjećate iscrpljeno, umorno i letargično.

Imala sam mnogo klijenata koji su spavali u sivoj spavaćoj sobi, budili se umorni i pili previše kave, samo zbog boje svojih zidova”, objašnjava za spomenuti portal Karen Haller, savjetnica za dizajn i stručnjakinja za boje.

Sivu je najbolje koristiti u kombinaciji, a sjajna je stvar što se slaže s velikim brojem boja. Pokušajte je iskombinirati s narančastom, bojom fuksije, tirkiznom ili žutom.

Žuta

Žuta nam nedvojbeno podiže raspoloženje i puni nas energijom. Svijetlo žuta odličan je izbor za jedan zid u kuhinji ili dnevnom boravku.

 

Bež

Bež boja dolazi u bezbroj nijansi – karamela, pijesak, šampanjac, bijela kava… Odličan je izbor za spavaću sobu jer opušta. U ostalim prostorijama koristite je u kombinaciji s još dvije ili tri neutralne boje. To je danas moderno i izgleda vrlo profinjeno.

Crna

Tamne boje – plava, crna, patlidžan, siva, zelena čine nas umornima i crpe nam energiju pa čak i loše utječu na raspoloženje, zato s njima treba pažljivo.

U studiji Feeling Blue or Seeing Red znanstvenici su zatražili od ispitanika da povežu boje i emocije. Gotovo svi su crnu povezali s tugom, žaljenjem, krivnjom, strahom i gađenjem.

Ovako o bojama govori psihologija i korisno je imati smjernice, no na koncu ste ipak vi ti koji odlučujete i koji ćete živjeti u tim bojama. Stoga, poslušajte sebe i obojite svoj dom u boje koje čine da se osjećate bolje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.