Pogledajte kakav je status Josip Đakić prvo objavio, pa ga izbrisao

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić objavio je na društvenim mrežama zanimljiv status, kojeg je ubrzo i obrisao.

U toj objavi na društvenim mrežama Đakić predlaže sastanak i dogovor oko vlasničkih promjena u tvrtki u većinskom vlasništvu CERP-a, odnosno države. Novi potencijalni kupci koje, kako se da zaključiti, preferira Đakić je Prvo plinarsko društvo, odnosno Enna Grupa.

Spominje, vidimo, Prvo plinarsko društvo, Centar za restrukturiranje i prodaju, Hrvatsku poštansku banku, Mariju, izvjesnog Darka i Duhan (tvrtku Agroduhan Slatina). Marija iz objave vjerojatno je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a Darko, moguće, ministar Darko Horvat.

“Trebali bi napraviti sastanak Marija, Darko, CERP i PPD da dogovorimo način. Dakle, najjednostavnije je da PPD kupi potraživanja od CERP-a, Marije i HPB-a uz neki diskont jer to Duhan nikada neće moći platiti i to PPD pretvori kroz dokapitalizaciju u vlasništvo i onda još ulože u proizvodnju i RH ostane manjinski vlasnik pa na kraju ako želi može prodati vlasništvo PPD-u.”

Sam Đakić potvrdio je za RTL da je status objavljen, ali greškom. “Ma to je odgovor na moje pitanje što bi trebalo napraviti da se ostvari opstanak duhanske proizvodnje na prostorima panonskog bazena gdje je 95 posto proizvodnje duhana! Slučajno se smrz’o mobitel!”, odgovorio je Đakić za RTL i dodao da se kao zastupnik iz Virovitičko-podravske županije htio informirati i ponuditi svoju pomoć.

Đakić tvrdi da je samo čuo da postoji interes PPD-a prema poduzeću Agroduhan, ali da mu to nije potvrđeno. Poručio je da s kako s ljudima iz kompanije kojoj je na čelu Pavao Vujnovac nije kontaktirao te smatra da bi CERP morao raspisati natječaj za prodaju Agroduhana ili dokapitalizaciju.

Vlada je inače već dokapitalizirala tu tvrtku koja se bavi otkupom duhana i u kojoj država drži 70 posto vlasništva. U veljači 2020. godine Vlada je odobrila 7,55 milijuna kuna iz proračuna za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja te tvrtke kako bi se ostvarili potrebni uvjeti za postupak dokapitalizacije te tvrtke. U odluci Vlade tada je pisalo da će se taj iznos upotrijebiti za podmirenje dospjelih obveza prema kooperantima. Prihodi te kompanije kreću se oko 50 milijuna kuna, ostvaruje dobiti od milijun kuna, ima 57 stalno zaposlenih radnika, i koja je od 2008. do 2014. prošla predstečajnu nagodbu.

Ministarstvo poljoprede, piše RTL, ove je godine povećalo državne potpore za proizvođače duhana za još jednu kunu po kilogramu i tako kompenzirala niske otkupne cijene. Za to su se dodatno izdvojila 42 milijuna kuna.

Komentiraj