Zatražen pritvor za Darija Kordića: “Nositelj je ideologije koja je prijetnja miru u BiH”

Autor:

09.05.2019., Zagreb - Predstavljanje knjige akademika Josipa Pecarica - Dario Kordic. Knjigu su predstavili msgr. dr. Vlado Kosic, biskup sisacki Zvonimir Hodak, odvjetnik i kolumnist prof. dr. sc. Marko Tokic i autor akademik Josip Pecaric.rPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Predsjednik Bosanske stranke i odvjetnik Mirnes Ajanović u subotu je tužiteljstvu BiH dostavio kaznenu prijavu protiv Darija Kordića, nakon što je u medijima objavljena videosnimka na kojoj taj haaški osuđenik za pokolj u Ahmićima kaže kako bi opet sve ponovio. Zatraženo je i određivanje pritvora.

Ajanović je Kordića i još nekoliko osoba prijavio zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz Kaznenog zakona BiH, za što je propisana zatvorska kazna od najmanje tri godine.

Kako navode u svom priopćenju, ratni zločinac Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimci objavljenoj na društvenim mrežama, izjavio:

“Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”, dok su ostale osobe sudjelovale u izvršenju kaznenog djela sramotnim pljeskom.

“Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, a zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških povreda Ženevskih konvencija, kao i progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstva, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravomoćno osuđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obavezuje tužiteljstvo BiH da temeljem članka 132. stav (1) točka d) Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariju Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, a temeljem reakcija građana na društvenim mrežama i medijima”, ističe se u priopćenju Bosanske stranke, kako  citira Dnevni avaz.

Kordićevu izjavu iz objavljene snimke osudio je i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, koji je također zatražio da ga se sankcionira.

“Snimak ratnog zločinca Darija Kordića na kojem govori da bi ponovio sve ono što je radio tijekom rata, a zbog čega ga je Haaški tribunal osudio na 25 godina zatvora, potvrđuje ne samo da Kordić nije rehabilitiran, nego i da se ponosi svojim zločinima i da ih je spreman ponoviti”, ustvrdio je Lendo te dodao kako objavljena snimka ukazuje i na prijeku potrebu da se institucije i društvo u cjelini suštinski suoče s ideologijama poput one čiji je Kordić nositelj, a koje su, očigledno, još uvijek itekako žive i predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Nažalost, umjesto da oštro osude i marginaliziraju političke snage koje afirmiraju Kordićevo naslijeđe i amnestiraju ga od njegovih zločina, stranke tzv. ‘Trojke’ ih jačaju, te čak nagrađuju pozicijama one dužnosnike koji su dočekivali Kordića po izlasku iz zatvora. Cijenu takve kratkovidnosti, indolentnosti i podređenosti društvenih interesa njihovim pozicijama u vlasti plaćaju građani i buduće generacije, istaknuo je potpredsjednik Federacije BiH.

 

Zastrašujuća izjava osuđenika za pokolj u Ahmićima: “S osmijehom koji ledi krv u žilama…”

 

OZNAKE: Dario Kordić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.