Počeo 24. Split film festival

Dugometražnim filmom “Treća žena” vijetnamske redateljice Ash Mayfair u srijedu navečer je u Splitu započeo 24. Split film festival.

Redateljica Mayfair u filmu prikazuje svakodnevicu četrnaestogodišnjakinje koja je postala treća žena bogatog zemljoposjednika. Priča je bazirana na istinitim događajima i govori o spolnoj nejednakosti i opresiji partijarhata devetnaestog stoljeća.

Prethodno je na istom mjestu u programu Forum / Frame extended prikazan dugometražni film “Gaza”, detaljan filmski portret naroda koji pokušava voditi smislen život usred ruševina dugogodišnjeg sukoba.

Tijekom sedam dana trajanja festivala posjetitelji će u konkurenciji dugometražnog filma moći vidjeti filipinski film “Alfa-pravo na ubijanje”, kineski “Zima nakon zime”, film “Crveni falus” u koprodukciji Njemačke, Butana i Nepala, američko-kineski “Present. Perfect”, belgijsko-nizozemski “Ostali”, nizozemski “Heroj ovaca” i švedsko-danski X&Y”.

U konkurenciji kratkometražnog filma na programu je tridesetak stranih i osam domaćih filmova.

Od hrvatskih filmova prikazat će se “Zagrebački ekvinocij” Svebora Mihaela Jelića i film Damira Radića “Posljednji dani ljeta”, potom 11 fillomova i kateoriji Forum, osam u programu VR / New Media, među kojima je i jedan domaći artist, te posebni program u kojem će biti prikazana retrospektiva kratkih filmova Roberta Arnolda, kao i retrospektiva filmova Mikhaila Maksimova.

Predviđena su i tri predavanja koja će na temu “Izaći vani, ostati kući: Kako kina mogu opstati u navali streaminga” održati Britanka Helen de Vitt, potom će o “Ustrajnosti pogleda: Odnosu nepokretne i pokretne slike” govoriti Robert Arnold, dok će Darko Stipaničev predavati na temu “Umjetne inteligencije jučer i danas”.

Split film festival će se osim u Kinu Karaman do 25. rujna održavati i u Kinoteci Zlatna vrata.

Komentiraj