POBJEDA ZA POBJEDOM Trump na Superutorak učvrstio poziciju, priprema teren za revanš s Bidenom

Autor:

epa11201248 Former US President Donald Trump speaks to supporters during the Super Tuesday Election Night Watch Party in Mar-a-Lago, Palm Beach, Florida, USA, 05 March 2024. The voters in 16 states and one US territory cast their ballots on 'Super Tuesday' for presidential candidates in the 2024 United States primary elections. Trump is running against Former South Carolina Governor Nikki Haley for the Republican presidential primary.  EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Bivši američki predsjednik Donald Trump učvrstio je svoju poziciju gotovo sigurnog kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore u studenome nizom pobjeda na predizborima na tzv.’superutorak’.

Rezultati su otvorili put za ponovno sučeljavanje Trumpa i predsjednika Joea Bidena, koji zapravo nema ozbiljnu konkurenciju za nominaciju Demokratske stranke, u utrci za Bijelu kuću.

Trump je lako pobijedio svoju posljednju preostalu veliku protukandidatkinju, Nikki Haley, na predizborima održanim u Alabami, Arkansasu, Coloradu, Maineu, Virginiji, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Minnesoti, Tennesseeju, Teksasu i Massachusettsu, prema projekcijama televizijskih kuća uključujući CNN, NBC i Fox News.

Vermont je jedina država, barem zasad, u kojoj je, po projekcijama Decision Desk HQ, na republikanskim predizborima pobijedila Haley.

Kod Bidena nije bilo neizvjesnosti, pobijedio je na demokratskim predizborima u svim tim državama, prema projekcijama, te u Utahu. Demokratska stranka je potvrdila da je pobijedio i u Iowi gdje se moglo glasati putem pošte od siječnja.

Deseci milijuna ljudi glasali su na izborima održanim u 15 od 50 saveznih država, plus jednom teritoriju SAD-a. Superutorak označava najveći pojedinačni dan natjecanja za stranačku nominaciju.

Glasalo se od obale do obale, uključujući gusto naseljene države Kaliforniju i Teksas, gdje je velik broj delegata.

FOTO: EPA/SHAWN THEW

Na predizborima, koji su počeli u siječnju u Iowi, kandidatima se dodjeljuju delegati za svaku državu koju osvoje.

Na republikanskoj strani na kocki je više od trećine ukupnog broja delegata koji formalno određuju tko će dobiti stranačku nominaciju. U igri 874 delegata od ukupno 2429 koji će odrediti kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore na konvenciji u srpnju.

Haley je služila u Trumpovoj administraciji kao njegova veleposlanica u UN-u.

Pokušala je privući republikanske umjerenjake i neovisne, ali njezina kampanja nije uspjela dobiti dovoljno zamaha da bi predstavljala ozbiljnu prijetnju Trumpu. Izgubila je predizbore u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini prošlog mjeseca.

Vjeruje se da će nakon superutorka odustati od kandidature.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.