PLENKOVIĆ: ‘Uvjeren sam da ćemo u ponedjeljak dobiti povjerenje predsjednice za sastav Vlade’

Davor Puklavec/PIXSELL

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov su sa četvrte runde pregovora o novoj Vladi u ponedjeljak navečer izišli zadovoljni, Petrov je rekao kako se razgovaralo o njezinu ustroju, a Plenković je izrazio uvjerenje da će u ponedjeljak, kada su najavljene nove konzultacije kod predsjednice Republike, dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade.

“Sastanak je bio plodonosan, a što se tiče Mosta zadovoljni smo načinom na koji se odvijao. Razgovarali smo o ustrojstvu Vlade jer smo na prošlom sastanku imali priliku čuti kako bi to izgledalo. O tome će se još razgovarati ovaj tjedan i vjerujem da bi trebali završiti sve pregovore u ovih tjedan dana”, rekao je Petrov novinarima nakon sastanka održanog u prostorijama Mosta.
Ovaj tjedan, rekao je Plenković, imaju dovoljno vremena da dogovore sve preostale detalje. “Uvjeren sam da ćemo najkasnije u ponedjeljak, kada su zakazane nove konzultacije kod predsjednice, biti u poziciji i dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade”, poručio je predsjednik HDZ-a.
Plenković je demantirao nagađanja da je bilo zastoja u pregovorima te je rekao kako su vodili razgovore sukladno hodogramu. “Dakle, vrlo jasno: nikakvih zastoja u razgovorima nije bilo. Naši kolege su danas razgovarali i o detaljima budućeg programa Vlade, a stručne skupine temeljito rade na svim tim aspektima. Dotaknuli smo teme ustroja buduće Vlade i mislim da se postupno približavamo u stajalištima. Naš je cilj u dogovoru s Mostom stvoriti stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu koja će četiri godine, uz podršku Sabora, učinkovito raditi i na provedbi programa i u interesu svih hrvatskih građana”, rekao je čelnik HDZ-a.
Upitan o konkretnom dogovoru oko ministarstava, Petrov je odgovorio da će o tome “kada se bude definirao cijeli paket”. “Kao što je gospodin Plenković rekao, još moramo dogovoriti programske smjernice, a kada s tim završimo, onda ćemo prezentirati”, poručio je.
Na pitanje želi li Most, kako se nagađa, mjesto predsjednika Sabora, Petrov nije htio konkretno odgovoriti.
“U ovom trenutku ne želimo govoriti o tome kako će se što raspodijeliti, pogotovo ne o imenima i prezimenima jer smatram da moramo dogovoriti apsolutno sve, razgovarati u miru, a sigurno ne preko medija. Određeni mediji kada rade određene konstrukcije na kraju to ispadne i malo smiješno. Mi ne puštamo informacije, ne razgovaramo preko medija”, rekao je Petrov.
Izuzetno mu se, kaže, sviđa nači na koji se razgovara na sastancima. “To su argumenti, nisu floskule i na takav način želimo završiti”, ustvrdio je.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je pak upitan koliko je njegovoj stranci važno mjesto predsjednika Sabora uzvratio je: “Važno je”, a na pitanje biste li bili spremni odreći se tog mjesta, odgovorio je: “Jako je važno!”
Na pitanje o broju ministarstava, Plenković je odgovorio kako će biti “sličan broj” kao do sada. “Dali smo određena promišljanja za koje želimo da naše kolege iz Mosta proanaliziraju i želimo jednu učinkovitu racionalnu Vladu s brojem ministarstava koji će omogućiti učinkovito provođenje priotriteta rada buduće Vlade. Najvažnije je da smo izgradili povjerenje i partnerstvo. To je, nakon proteklih godinu dana, najvažnije za stabilnost funkcioniranja Vlade”, rekao je Plenković.
Most bi, rekao je Petrov odgovarajući na pitanja o nagađanjima o četiri potpredsjednika Vlade, mogao načelno podržati takvu ideju.
“U tom dijelu što su nam prezentirali iz HDZ-a četiri potpredsjednika Vlade pogotovo ako će obuhvaćati voditelje resora, ne vidimo s tim problem. Taj koncept slijedi i današnju koordinaciju u Vladi i nije revolucionaran, ali nije ni eksperiment”, ocijenio je.
Pregovori se nastavljaju sutra u HDZ-u u 15 sati.

Komentiraj