Plenković: “U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje vojnike Milanović misli”

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon koje se obratio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Na početku je istaknuo koje su bile teme sastanka. To su covid-19, rast cijena plina, događanja u Saboru i aktualna situacija u Hrvatskoj.

“Proširit ćemo vaučere. I za struju i za plin. Da se proširi naknada. Da svi oni koji su u teškoj situaciji lakše riješe pitanje režija”, rekao je Plenković.

O izjavama predsjednika Milanovića

“Koliko sam ja uspio vidjeti, u tom nekakvu napadu šećera, što je on tu sve izgovorio? Ja sam mislio da je to neki briefing i da je to neki ruski dužnosnik”.

“U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje on to vojnike misli”, rekao je Plenković i dodao da su to nestvarne izjave.

“Ja se u ime vlade ispričavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani. On kaže da su korumpirani, ta izjava nema nikakve veze s Vladom”, kazao je premijer.

“Mogu vam reći što je politika Hrvatske. Dakle, politika Hrvatske je deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba, podrška cjelovitosti Ukrajine. To je naša temeljna pozicija. I doprinos, a to govorimo godinama, iskustvom Hrvatske iz procesa mirne reinegracije rješenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine”, rekao je Plenković.

“Vjerojatno je imao tiradu uvreda s nizom epiteta s kojima već dvije godine zagađuje prostor pa onda to mnogi prepisuju. On zagađuje, drugi misle da je to normalno. Što se tiče ovoga u Zadru, naravno da nisam imao nikakve veze. Dapače, taj stariji gospodin, drugi je mojih godina, pozivam ih da dođu na kavu u Banske dvore. Ako će tada misliti i ovo što misle, ja ću to poštovati.

Ja sam otvoren za kritike i napade, demokrat sam. Nikad mi nije palo napamet da tražim sudsku zadovoljštinu protiv nekog medija ili novinara. To neću ni činiti, pa tako neću ni protiv građana”, rekao je.

“To što se našla klika koja će ovo koristiti protiv mene, to je već politički sport, ping pong, vrlo zlonamjerni nastupi”, rekao je.

Istaknuo je da misli da ne bi zbog takvih stvari trebalo privoditi ljude.

“Mislim da je normalno da se vidi s policijom koji su razlozi. Ja možda ne znam sve što oni znaju. Kad se ispita sve, onda neka javnost sama procijeni”, rekao je.

Slučaj Zvonimira Frka-Petešića

“Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga, onda ga i sami činite. Pozivam njega ili mene pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili zlonamjerna, bahata, bezobrazna politička igra”, istaknuo je Plenković.

“To je sramota i to je jedna od najsramotnijih epizoda. Ima pravo na stan, nije utjecao na dinamiku obnove, ali eto – ako treba baciti blato, bacimo ga”, rekao je premijer.

Pojasnio je da je Frka Hrvat koji se rodio u Francuskoj i da nema nekretnine ni u Hrvatskoj ni u Francuskoj. “Ima kuću u Salima. U povratku na dužnost u Maroko gdje ga je poslala Vlada SDP-a, doprinio je puno više nego Milanović. Kao državni tajnik, najviše je rangirani i stekao je pravo. Po samoj logici, njegovo boravište u Zagrebu je privremeno, a prebivalište je odabrao tamo gdje obitelj ima vlaništvo – na Dugom Otoku. Sigurno nije najviše boravio u Jurišićevoj. Sve godine plaća porez i zagrebački prirez. Ne laže, ne krade, ne parazitira. Sigurno radi duplo od Milanovića, ako ne i više”, kazao je Plenković.

Milanović o Frka-Petešiću: “Parazitira na našoj grbači”; O Ukrajini: “Ako eskalira, povlačimo vojnike”

Komentiraj