Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u utorak prehrambenu industriju Kraš i tom prigodom istaknuo  kako se radi o očuvanoj tvrtki koja može još bolje poslovati, a komentirao je i situaciju s enormnim poskupljenjem plina za poduzetnike.

Milanović je posjetio Kraš u povodom 110. obljetnice tvrtke te se sastao sa članovima Uprave i Nadzornog odbora, koji su ga upoznali s poslovnim rezultatima i planovima razvoja, a obišao je i proizvodni pogon tvornice.

“Želim da imaju dvostruko veći promet nego sada”, rekao je Milanović, dodavši da je Kraš tvrtka koja je imala jaku tržišnu poziciju i drži je i dalje.

Istaknuo je, međutim, da treba ići naprijed i dalje se razvijati.

Upitan je li bitno tko je vlasnik Kraša, rekao je da to uvijek ima nekakvog utjecaja, a utjecaj može biti pozitivan ili negativan.

“Neću komentirati što je bilo ranije, firma je očito očuvana, ali ova firma može više”, kazao je Milanović.

Na pitanje što misli o tome da strani vlasnici preuzimaju perjanice hrvatske prehrambene industrije, odnosno je li to nešto što se treba braniti ili prepustiti tržištu, odgovorio je kako se treba postaviti pragmatično te da su i naši ljudi preuzimali takve tvrtke po regiji.

Porast cijene plina

Komentirajući veliki porast cijene plina za poduzetnike, slučajeve da su pojedini ugostitelji dobili račune i po 50-ak tisuća kuna i novinarski upit je li nužna neka intervencija Vlade da se tim ljudima pomogne, Milanović je rekao da je intervencija nužna ali i da Vlada tu ne može previše.

“Ne mogu prljavo optuživati Plenkovića za pad broja stanovnika u Hrvatskoj, kao što ne mogu reći i da ovdje može napraviti čudo. Ne može napraviti čudo”, istaknuo je, dodajući kako to upravo znači da aktualna vrsta konfrontacije s Rusijom nije najpametnija odnosno da cijena plina ima veze i s odnosom zapada prema Rusiji.

“Dakle koji je politički rezon, a to je radila Trumpova administracija, ova je razumnija, da se prijeti sankcijama njemačkim pokrajinama, njemačkoj pokrajini gdje završava plinovod Sjeverni tok 2 i da se uopće osnovna suradnja s Gazpromom i s Rusijom tretira kao neka vrsta nedopuštenog ponašanja zbog kojeg moraju uslijediti sankcije. To je cijena koju svi plaćamo, platit će i Nijemci, platit će i Europa”, naglasio je Milanović.

Ponovio je da bi Vlada mogla nešto napraviti po pitanju poskupljenja plina, ali ne može puno.