PLENKOVIĆ “Predsjednica mora objasniti zašto je mijenjala stav”

Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a sukob s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović oko Marakeškog kompakta, javlja N1.

Na Predsjedništvu HDZ-a, prema premijerovim riječima, nije bilo primjedbi na tekst Marakeškog kompakta.

“Vlada će dobiti informaciju u četvrtak, a Sabor će odlučiti hoće li o tome raspravljati na odborima ili na neki drugi način”, kaže Plenković.

Na pitanje je li razgovarao s predsjednicom, kaže kako se stav Vlade nije promijenio od 2016., te da dokument nije obvezujući i nema karakter međunarodnog ugovora te da se odnosi na zakonite migracije.

“Hrvatska vlada vodi politiku striktnog čuvanja granice i sprječavanja nezakonitih migracija. Naši policajci štite granicu 24 ssata na dan, ispunjavamo kriterije za Schengen. Vlada nije mijenjala stav, a zašto su ga drugi mijenjali – to moraju objasniti oni”, kaže Plenković.

S predsjednicom će, kaže, razgovarati kad budu stigli. Oboje su bili na putu, a skup u Marakešu će biti u prosincu. Tamo će, prema Plenkovićevim riječima, ići onaj za koga se Vlada odluči.

Poruka o “mućenju vode”, kaže, nije bila upućena predsjednici nego onima koji nastoje ometati rad Vlade.

Na pitanje je li predsjednica pod nečijim utjecajem odgovara: “Ne znam pitajte nju.”

Odlazak Zdravka Marića

Premijer je odgovorio i na pitanje o mogućem odlasku Zdravka Marića iz Vlade. U ponedjeljak se, naime, pojavila informacija da bi ministar financija naredne godine mogao napustiti svoju poziciju u Vladi i otići na mjesto predsjednika uprave Adrisa. Sam Marić to je tijekom dana demantirao i rekao kako ni s kim ne pregovara te da ostaje ministar financija.

“Nemam nikakvih saznanja o tome, osim onoga što se pojavilo u medijima i da je ministar to demantirao. Kazao mi je da nema s tim nikakve veze”, kaže premijer i dodaje kako je njega ministar – uvjerio.

Mario Habek u Klubu HNS-a

Dojučerašnji SDP-ovac Mario Habek objavio je kako ulazi u saborski klub HNS-a.

“Njegova odluka”, kaže Plenković.

“Što se tiče odluka pojedinih zastupnika, to su odluke koje donose u svoje ime. To su odluke koje nemaju veze s HDZ-om. Ako žele podržati smjer rada Vlade, to nam je drago”, dodaje.

“Nema promjena u politici HDZ-a, radu Vlade i načelima kojima se vodimo i načinu na koji vodimo i zemlju i stranku i rezultati koje ostvarujemo idu u dobrom smjeru. Ovo su odluke drugih ljudi koji nemaju veze s HDZ-om”, kaže Plenković.

Komentiraj