PLENKOVIĆ SE MOŽE SLIKATI Europski parlament usvojio zakon o slobodi medija

Autor:

15.02.2024.., Zagreb - Hrvatsko novinarsko drustvo (HND) odrzalo je konferenciju za novinare na kojoj su ponovno upozorili na "Lex AP" i opasnosti od izmjena Kaznenog zakona koje je predlozila Vlada Andreja Plenkovica. HND zeli upozoriti i na prijetnje predsjednika Vlade medijima koji su objavili poruke izmedju imenovanoga novog glavnog drzavnog odvjetnika Ivana Turudica i bivse drzavne tajnice Josipe Pleslic ex Rimac. Na konferenciji su govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i clanica HND-a i novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Europski parlament usvojio je zakon o slobodi medija čiji je cilj jačanje transparentnosti u tom sektoru i slobode novinara u njihovom radu. Najbolje po HDZ i društvo je što je zakon obvezujuć za sve članice. Hrvatska je prozvana i zbog najvećeg broja SLAPP tužbi.

“Ne smijemo zatvoriti oči pred činjenicom da su medijske slobode pod prijetnjom svugdje u svijetu, pa i u Europi”, rekla je dan ranije u raspravi Sabine Verheyen, njemačka zastupnica iz redova Kršćanske demokratske unije, izvjestiteljica za ovaj izvješćtaj koji je u srijedu usvojen s 464 glasova “za” i 92 “protiv”.

Verheyen je naglasila kako su slobodni mediji temelj svake demokracije, a kao primjer negativnih pojava u Europi navela je prijetnje medijima u Mađarskoj i ubojstvo novinarke na Malti. Riječ je o prvoj takvoj europskoj mjeri, a ona je obvezujuća za sve članice.

“Ovo nije zakon protiv dezinformacija. Ovo je akt o slobodi medija, ne o njihovoj kontroli“, naglasila je na dan izglasavanja na konferenciji za medije u dvorani Daphne Galizia u Europskom parlamentu, nazvanoj po ubijenoj malteškoj novinarki.

OGLASIO SE HND Svakome tko se nađe pod udarom Lex AP-a pružit ćemo konkretnu pomoć

Usvojeni izvještaj poziva na transparentnost vlasničke strukture medijskih kuća, određivanje minimalnih standarda za rad novinara i urednika te za njihovu neovisnost od vlasti.

Novinari se štite i od špijunaže, osim u slučajevima kad krše zakon, a zakon se bori protiv pritiska na javne medije te predviđa pravedniju i transparentnu raspodjelu državnog oglašavanja.

Štite se i novinarski izvori i komunikacija novinara s njima, a mjera se bori i protiv SLAPP tužbi koje “u mnogo članica onemogućavaju rad novinara”, rekla je Verheyen, govoreći o vrsti tužbi u kojima je Hrvatska među predvodnicama unutar Europske unije.

Aktom će se velikim platformama zabraniti da svojevoljno blokiraju objave i uklanjaju medijske sadržaje sa svojih stranica koji im ne odgovaraju, te će se razotkrivati skrivene subvencije medijima bliskih vlastima, najavila je Njemica.

Dalija Orešković za Radio Nacional: Lex AP je kritično zastrašivanje svih ljudi koji žele bolju Hrvatsku

U raspravi u utorak naglašeno je kako je nakon usvajanja ovog zakona ključan kvalitetni nadzor njegove implementacije.

U raspravi je sudjelovala hrvatska zastupnica Sunčana Glavak koja podržava predviđeno osnivanje Europskog odbora za medijske usluge, sastavljenog od nacionalnih medijskih tijela, koji bi nadgledao provođenje zakona.

Slobodni mediji ključni su oslonac svakog demokratskog društva, a upravo ovim zakonom o slobodi medija trebala bi se štititi urednička neovisnost i prava novinara“, istaknula je zastupnica. Posebno važnim naglasila je dijelove zakona koji se odnose na medijsku transparentnost.

SMRTNI UDARAC MEDIJIMA Lex AP za oporbu i dalje zakon opasnih namjera

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Denis

prije 3 mjeseca

Andrej Plenković... Tko si ti da se toliko bahatiš? Zar ti ne znaš da si radnik u službi Naroda, pa i tih novinara, koje tako zdušno želiš eliminirati. Plenkoviću i ti Putine i ti Orbane, i ti Lukašenko i ti Kim Yong Une, pa i ti Erdogane... ne kurčite se previse. Vaše govno smrdi gore od kuge, kad se saserete... Čime se onda kurčite?! Čime se toliko uzdižete, kad još za života imate crvljiva crijeva?!