Zovko za Radio Nacional: Tko određuje javni interes? Turudića se gura zato što Plenković ne može priznati da je pogriješio

Autor:

29.07.2023., Zagreb - Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog drustva. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Početkom godine Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je Vladi RH peticiju s više od 2000 prikupljenih potpisa protiv uvođenja novog kaznenog djela “Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje“ (članak 307.a Kaznenog zakona). Usprkos tome lex AP jaše dalje oživotvoren u liku i djelu Andreja Plenkovića.

Povećan broj otkrivenih afera njegovih članova Vlade i HDZ-ovih članova izaziva neodmjerene reakcije koje Plenkoviću do sada nisu bile svojstvene. Mnogi danas govore kako je on zapravo ‘Balkanac’ u europskom krznu i da otkriva svoju pravu ćud. Nju posebice zadnjih tjedana osjećaju novinari koji su ukrali milijune europskih sredstava, koji dogovaraju WhatsAppom pogodovanja redakcijskim kolegama, prodaju plin ispod cijene, ugovaraju poslove potrebne za obnovu potresom razrušenih zgrada s uvećanim iznosima ne obavljajući dogovoreni obim posla, postavljaju na položaj ‘nepismene’ što je ekvivalent sucu koji ne zna da je druženje s optuženicima, suprotno etici poziva. Kad bi tako bilo u novinarskoj struci uz takvu moralnu i ekonomsku štetu po društvo, premijer Andrej Plenković imao bi potpuno pravo u kritici. Problem je što to čine ‘njegovi dečki i cure’. I na to novinari ukazuju.

Da stvar bude bolja, jučer je Europski parlament odobrio je s 546 glasova za, 47 protiv i 31 suzdržanih novu direktivu, usuglašenu s Vijećem 30. studenog 2023. godine, kako bi osigurao da pojedinci i organizacije koji rade na pitanjima od javnog interesa kao što su temeljna prava, optužbe za korupciju, zaštita demokracije ili borba protiv dezinformacija imaju pravo na zaštitu EU-a od neosnovanih i zlonamjernih tužbi. Nakon EPPO-a čini se da se u hibridni rat protiv Hrvatske uključilo i Europski parlament.

HND je jučer izdao priopćenje kojim poziva Plenkovića da prestane napadati novinare, a razloge je za Radio Nacional objasnio predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Nevjerojatna je lakoća s kojom najmoćniji čovjek u Hrvatskoj etiketira naše kolegice i kolege novinare. Osam godina govori da su korumpirani, da su plaćenici, da vode hibridni rat. Pokazuje opće nepoznavanje našeg posla, a to je izvještavanje u javnom interesu.

Sad je jasno zašto su nervozni, svaki dan ispliva neka afera, svaki dan neki ministar mora otići, pa to su skoro tri dobre nogometne momčadi. Kada vidite poruke Turudića, ili gospođe Rimac/Plesić jasno je zašto je on išao za uvođenjem lex AP-a, a jasno je zašto je za to bio i sudac Turudić. Nikad Vlada ili institucije nisu negirali mogućnost da vlast našim kolegicama i kolegama novinarima izuzme mobitel ili laptop.

Novinarstvo se uništava kroz lex AP a to je krenulo kada su ti inicijali izašli u javnost i krenulo je sa zaštitom lika i djela AP-a

Tko je taj koji određuje javni interes koji je ubačen kao opravdanje za uporabu lex AP-a. Glavni državni odvjetnik Turudić, premijer, oni koji preziru javni interes.

Turudića se gura zato što Plenković ne može priznati da je pogriješio.

Koliko se god javnost smijala dijelovima transkripta gdje se spominju ‘lipa’ i ‘radosti’ to uopće nije smiješno. Svjedočimo zarobljavanju institucija.

Cijelo gostovanje poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.