Gong izdao vodič kroz SLAPP tužbe – priručnik kako zaštititi glasove kritike

Autor:

18.10.2023., Zagreb - Novinarski dom. Udruga Gong predstavila je analizu docentice Ive Nenadic "Modeli financiranja novinarstva u digitalnom dobu". Na predstavljanju su govorili Iva Nenadic (Fakultet politickih znanosti u Zagrebu), Jasna Vanicek-Fila (Ministarstvo kulture i medija), Josip Popovac (Agencija za elektronicke medije), Maja Sever (Sindikat novinara Hrvatske), Melisa Skender (Hrvatsko novinarsko društvo), Dario Spelic (Hrvatska radiotelevizija), Tomislav Wruss (Hanza Media), Marko Matijevic (Srednja.hr/Mirovina.hr/Baustela.hr) i Oriana Ivkovic Novokmet (Gong). Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Gong je objavio vodič kroz SLAPP tužbe – neosnovane tužbe kojima se guši glas kritike u javnosti te je u analizi dao pregled situacije u Hrvatskoj s primjerima slučajeva kada su, osim novinara, žrtve takvih tužbi bili aktivisti pa čak i političarke.

Vodič za SLAPP tužbe izradila je Vanja Jurić, odvjetnica specijalizirana za medijsko pravo i članica stručne skupine Europske komisije za borbu protiv SLAPP tužbi.

Dokument na 24 stranice nudi analizu SLAPP tužbi kojima svrha nije u tome da tužitelj sa svojim zahtjevom i uspije na sudu, već korištenje pokretanja i trajanja sudskog postupka, troškova i mehanizama ometanja i odugovlačenja postupka, kako bi se tuženika zastrašilo i primoralo da odustane od nekog pitanja od javnog interesa. Osim svojih učinaka na tuženika, SLAPP-ovi imaju i puno šire, ”zamrzavajuće“ učinke na javnu participaciju, jer i drugima pokazuju kojim i kakvim posljedicama bi mogli biti izloženi, ako takav postupak bude pokrenut i protiv njih.

Vodič je izdan u trenutku kada na razini Europske unije još uvijek traju rasprave o prvoj anti-SLAPP direktivi.

Za pojedine zemlje članice izdane su Preporuke za borbu protiv SLAPP tužbi u kojima se predlaže da zakonodavstva članica slijede europsku direktivu i idu na odbacivanje tužbi koje nisu potkrijepljene jasnim dokazima. U novom Zakonu o medijima, tako bi se trebala naći odredba za rano prepoznavanje i odbacivanje takvih tužbi.

Gong je u veljači upozorio i da je Hrvatska jedinstvena u Europi po golemom broju tužbi protiv novinarki i medija koje podižu suci.

Gong: Modeli financiranja novinarstva u digitalnom dobu sve veći izazov

Udruženja protiv SLAPP tužbi u Europi prošle godine proglasilo je predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana “najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi” i to zbog serije tužbi protiv portala Telegram, novinara i urednika, teških oko 100.000 eura. Hrvatska je specifična po tome što veliki dio SLAPP-ova iniciraju suci, a pritom si međusobno dosuđuju previsoke odštete koje nisu razmjerne učinjenoj povredi, navodi Gong.

Vodič kroz SLAPP tužbe objavljen je u sklopu projekt PATFox – Pioneering AntiSLAPP Training for Freedom of Expression, koji okuplja 11 država članica Europske unije u kojima SLAPP-ovi predstavljaju veliki izazov za slobodu govora – Hrvatsku, Njemačku, Maltu, Cipar, Slovačku, Španjolsku, Poljsku, Sloveniju, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku.

OZNAKE: gong, slapp tužbe

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.