Politika
Decoration icon

boris abramović

‘Plenković se boji Barbarića, zato preko koalicijskih partnera zaziva njegovu smjenu’

Autor:

Luka Batelic, Goran Stanzl/PIXSELL

Izvori bliski vrhu HDZ-a i HEP-a uvjereni su da je smjena direktora HROTE-a Borisa Abramovića tek uvertira u čistku koju premijer Plenković planira provesti u HEP-u, ali šefa HEP-a Franu Barbarića, odgovornog i za aferu Plin za cent i za aferu s vikendicom, boji se sam smijeniti pa mu pomažu HSLS i SDSS

Smjena šefa HROTE-a Borisa Abramovića, kojeg je premijer Andrej Plenković tri mjeseca od izbijanja afere Plin za cent „počistio” s mjesta direktora Hrvatskog operatera tržišne energije (HROTE) – formalno jer mu je istekao mandat, a u stvari je na njegovo mjesto imenovao v.d. direktora bez da je prije raspisao natječaj za novog direktora – samo je uvertira onoga što će se događati u HEP-u.

Plenković priprema završnu etapu u dugom procesu zvanom “plan za smjenu Frane Barbarića”, predsjednika Uprave HEP-a kojeg je još u srpnju pozvao na sastanak i, prema tvrdnjama visokih izvora bliskih Vladi, tražio da sam odstupi s funkcije. To je bilo u utorak 25. srpnja.

Međutim, kako je Nacional već objavio – a što su na prošlotjednoj saborskoj sjednici redom citirali zastupnici oporbe – dva izvora bliska premijeru rekla su da je već sljedećeg dana, u srijedu prijepodne 26. srpnja, Plenković reterirao nakon što je čuo da bijesni Barbarić govori okolo da mogu „ako bude potrebno, kartati skupa sljedećih deset godina“. Plenković je također bio upozoren na to da ga i Davor Filipović u slučaju smjene planira optužiti da je glavni krivac za plinsku aferu. Pa je premijer tako s obje strane bio prisiljen ne poduzimati ništa, barem ne direktno. Međutim, posljednjih tjedana započela je operacija detroniziranja Barbarića.

Premijer Andrej Plenković nakon afere ‘plin za cent’ nije smijenio ni Franu Barbarića ni ministra gospodarstva Davora Filipovića. FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nacionalovi izvori bliski vrhu HEP-a tvrde da se ta operacija najviše provodi preko medija preko kojih Plenkoviću bliski ljudi pripremaju teren za Barbarićevu smjenu i stvaraju atmosferu u kojoj zapravo drugi akteri na političkoj sceni traže tu smjenu, a sve zato da se Plenković ne bi zamjerio Barbariću.

“Plenković nema odlučnosti ni hrabrosti sam smijeniti Barbarića iako je imao sto opravdanih razloga za to, od afere Plin za cent do afere Vikendica na Hvaru, već umjesto toga stvara atmosferu u kojoj ispada da svi u državi traže njegovu smjenu samo ne on. No svi znamo da je jedini koji o tome odlučuje isključivo Plenković. A on se očito boji Barbarića. Zato bi se sada, nakon medijske pripreme, moglo dogoditi da Plenković zapravo smijeni cijelu Upravu HEP-a, a ne samo Barbarića. U paketu bi se, u najmanju ruku, mogao naći i Tomislav Šambić zbog kupnje stana po povoljnijoj cijeni od Pave Vujnovca, šefa PPD-a”, kaže jedan od Nacionalovih izvora bliskih vrhu HEP-a.

Da Plenkoviću uistinu treba pomoć u donošenju odluke koju je trebao donijeti još prije dva mjeseca – isto kao kad je zamolio tajnicu Vlade da pripremi razrješenje ministara iz kvote Mosta – vidi se iz toga što su mu u pomoć priskočili i koalicijski partneri koji bez dogovora s njim zasigurno ne bi javno zazivali smjenu šefa HEP-a.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić pod velikim je pritiscima da sam da ostavku kako bi olakšao posao premijeru Plenkoviću koji još uvijek okoliša s njegovom smjenom. FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Naime, završnica medijske operacije pripreme terena za smjenu Barbarića dogodila se u nedjelju navečer kad je Plenkovićev koalicijski partner Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara, na N1 televiziji izjavio da je Barbarićev položaj neodrživ te postavio pitanje: “Kako to više braniti?” Nakon toga je u ponedjeljak, 25. rujna, Jutarnji list na preko pola naslovne stranice objavio velikim slovima „Barbarić mora otići“, pozivajući se pritom na pritisak koalicijskih partnera na Plenkovića te činjenicu da je nakon Hrebaka i šef SDSS-a Milorad Pupovac zatražio Barbarićevu smjenu. Jutarnji list pritom je objavio kako je Pupovac rekao da SDSS nije trebalo uvjeravati da Boris Milošević treba otići zbog optužnice USKOK-a iako vjeruju da je nedužan.

I visoki izvor blizak samom vrhu HDZ-a smatra da je Barbarićeva pozicija neodrživa, samo što mu to, očito, nitko još nije direktno rekao.

“Barbarić će definitivno morati otići. Svi takvi kao on loše prolaze. Ima nad glavom aferu s vikendicom gdje mu prijeti da bageri Državnog inspektorata krenu u rušenje, pa to je neodrživa situacija za šefa jedne državne tvrtke. Ako ni zbog čega drugog, morat će otići zbog toga. Međutim, mislim da će zapravo otići zbog ove druge, plinske afere, kao i zbog mogućih pozadinskih dogovora oko gradnje vikendice ako PNUSKOK uspije dokazati sumnje”, kaže taj izvor blizak vrhu HDZ-a.

‘Svi znamo da je jedini koji odlučuje o smjeni šefa HEP-a isključivo Plenković. A on se očito boji Barbarića. Zato bi se sada, nakon medijske pripreme, moglo dogoditi i da Plenković smijeni cijelu Upravu HEP-a’

Drugi izvor, blizak samom Barbariću, indikativno je izjavio: „Plenković ga je potpuno odsjekao. Više uopće ne komuniciraju. Čeka se rasplet.“

Nacional je već pisao o tome da šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić nema izbora nego srušiti Barbarićevu vikendicu ako on sam u zakonskom roku ne postupi po rješenju za rušenje koje su mu izdali, a što bi za njega svakako bila jeftinija opcija. Izvori bliski vrhu HDZ-a čude se zašto Barbarić već nije postupio po tome te smatraju da je u zabludi ako misli da će ga Plenković ili bilo tko drugi moći spasiti od rušenja. Štoviše, Nacional je doznao da je Mikulić u društvu svojih prijatelja prije desetak dana rekao: „Ako budem živ i zdrav, garantiram da idemo u rušenje Barbarićeve vikendice.”

Nacionalovi izvori bliski vrhu HEP-a smatraju da će Plenković, međutim, do zadnjeg trena okolišati s Barbarićevom smjenom – i to zbog straha od onog što bi ovaj mogao ispričati. Iako su uvjereni da Barbarić zapravo ne može imati nikakve dokaze protiv Plenkovića.

“Plenković je jako oprezan u komunikaciji i sumnjam da je ikad ikome direktno davao naloge koji bi ga sad mogli kompromitirati. Prije mislim da su mu se ulizivali i htjeli mu ugoditi pa su odrađivali neke stvari da steknu njegovu naklonost. Na primjer, kad je stranka tražila da se zaposli Miljenko Filipović, nitko nije rekao da mu Frane treba dati direktorsku funkciju. Iako je bio upozoren da to ne radi, on je potpisao njegovo imenovanje. Htio ih je očarati i pokazati da je vojnik stranke. Nitko to od njega nije tražio, sam je to odlučio”, kaže izvor blizak vrhu HEP-a.

Šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić navodno je nedavno u društvu svojih prijatelja izjavio: ‘Ako budem živ i zdrav, idemo u rušenje Barbarićeve vikendice’. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Kad je riječ, međutim, o plinskoj aferi, tu su stvari puno kompleksnije i postoje dokazi, a Nacional ih je objavio, da je Frane Barbarić i ministru gospodarstva Davoru Filipoviću i premijeru Plenkoviću slao dopise s upozorenjem da će doći do viškova plina na tržištu. Po svemu sudeći ti su dopisi, poslani poštom, služili više kao neka vrsta osigurača i pokrića Barbariću upravo za situaciju kad nešto krene po zlu. A krenulo je kad se krajem lipnja doznalo da se količine plina koje HEP temeljem Vladine uredbe kupuje od Ine po cijeni od 47 eura po MWh, prodaju po četiri puta nižim cijenama, pa čak i za jedan cent.

U tom trenutku ključnu ulogu odigrao je Boris Abramović, šef HROTE-a, nakon čijeg je alarma, zapravo, ministar Filipović reagirao pa je Vlada hitno promijenila Uredbu. Međutim, cijela afera eksplodirala je u javnosti, a zatim je upravo Abramović na sjednici saborskog Odbora otkrio javnosti da je najveći dio jeftinog plina, i to čak 63 posto, završio kod PPD-a.

Nacionalovi izvori još su tada upozorili da u Vladi i u Ministarstvu, najblaže rečeno, nisu sretni što je Abramović to rekao te su mu to jako zamjerili.

Izvor blizak vrhu HROTE-a rekao je za Nacional kako je vodstvo HROTE-a primijetilo da su Frane Barbarić i članovi Uprave HEP-a na sjednici Odbora za gospodarstvo u Saboru bili šokirani kad je Boris Abramović iznio točne podatke o trgovanju plinom.

Već je tada, zapravo, bilo jasno da će nakon prvog zavoja Abramović morati odletjeti. To se i dogodilo prošlog tjedna kad je Abramoviću formalno istekao mandat pa je premijer Plenković “oprao ruke” pred novinarima i poručio da je Abramović, koji ima 64 godine, star i da mu je ionako istekao mandat.

Plenković nije smijenio Barbarića iako će njegova vikendica sigurno ići u rušenje. Reterirao je kad je čuo da bijesni Barbarić govori okolo da mogu ‘ako bude potrebno, kartati skupa sljedećih deset godina’

“Istekao mu je mandat. Stavili smo jednog drugog čovjeka privremeno, ići će natječaj, doći će netko drugi, a čovjek je, koliko sam ja razumio, pred kraj svog radnog vijeka”, rekao je Plenković novinarima prošlog petka.

Međutim, ni Plenković ni ministar gospodarstva nisu javnosti pojasnili zbog čega na vrijeme nisu raspisali novi natječaj kako bi se novi direktor imenovao odmah nakon isteka mandata aktualnog. U pravilu, tvrde Nacionalovi izvori bliski vrhu HDZ-a, po isteku mandata nekog direktora u javnom poduzeću uobičajeno je da on obnaša funkciju kao v.d. do izbora novog ravnatelja, osim ako je bilo izvanrednog razloga za smjenu. Tako su Plenković i Filipović izigrali zakon i iskoristili postavljanje novog čovjeka, Abramovićeva zamjenika u HROTE-u Darjana Budimira, koji je ujedno i predsjednik HDZ-a Dugog Sela.

“Nije problem kad se krade, nego kad se na to upozori”, komentirao je tu smjenu šef SDP-a Peđa Grbin.

Moguće je da je jedan od razloga Abramovićeve smjene i taj što je Abramović neizravno pokušao odgovornost preusmjeriti na ministra Davora Filipovića.

Za smjenu direktora HROTE-a premijer Plenković ponudio je objašnjenje da je čovjek već u godinama – iako ovaj ima 64, a ministar Fuchs 69. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Izvor blizak samom vrhu HROTE-a Nacionalu je još krajem srpnja, nedugo nakon saborske sjednice, detaljno pojasnio kako u vrhu tog operatora gledaju na tu aferu te o tomu izjavio:

“Ljude u HROTE–u čudi nezainteresiranost i pasivnost s kojima su se ministar Filipović i njegovi ljudi odnosili prema pitanju plina nakon donošenja Uredbe. Tvrde da je ministar imao na raspolaganju sve službe koje je mogao konzultirati ako mu nešto oko tržišta plina nije bilo jasno, da je isto tako mogao konzultirati i HROTE i Borisa Abramovića, ali da to nije učinio ni jedanput. Što je, po njima, potpuno nelogično jer ih je, primjerice, koristio za neke druge stvari. Kad je na Filipovićev prijedlog Plenković za jedinog predstavnika Vlade u Skupštini imenovao Juricu Lovrinčevića, HROTE mu je pripremio prezentaciju o svim aspektima svog djelovanja jer su htjeli dati do znanja kakve sve podatke i podršku oni od njih mogu očekivati. I oni su ih stvarno djelomično koristili. Zvali su ih i na petke i na svetke, i subote i nedjelje, i u osam navečer i u ponoć da obrazlažu, da računaju, da projiciraju, da formuliraju podatke vezano uz Uredbu oko obnovljivih izvora energije. Ali ne i za plin. Za plin ih ni jedanput nisu zvali.”

‘Plenković je jako oprezan u komunikaciji i sumnjam da je ikad ikome direktno davao naloge koji bi ga sad mogli kompromitirati. Prije mislim da su mu se ulizivali pa su odrađivali neke stvari…’

Izvor iz vrha HROTE-a za Nacional je tada ovako prezentirao tu situaciju:

“Znam da bi se svi najradije riješili Borisa Abramovića, on bi im bio savršena kolateralna žrtva, ali on je u ovoj priči jedini radio svoj posao i na vrijeme. Još 9. lipnja alarmirao je HERA-u, a kad HERA nije reagirala, onda 29. lipnja ponovno i HERA-u i Ministarstvo gospodarstva. Čim je Filipović 29. lipnja dobio upozorenje od Abramovića, istog je trena reagirao i promijenio spornu uredbu.”

Ispostavilo se da je Abramović, barem zasad, ispao jedina kolateralna žrtva i u misiji pripreme terena za Barbarićevu smjenu, a potencijalno u skoroj budućnosti moguće i smjenu ministra Filipovića upakiranu u manju rekonstrukciju Vlade uoči nadolazećih izbora.


Ministarstvo gospodarstva izvlači se da je Boris Abramović smijenjen prije no što je izabran novi direktor HROTE-a jer ‘zakonski nije propisan rok’

Nacional je HROTE-u, Ministarstvu održivog razvoja i gospodarstva i Vladi poslao upit s pitanjima vezanima uz postupak imenovanja direktora HROTE-a, a njihove odgovore prenosimo u cijelosti:

1. Zbog čega nije raspisan natječaj za direktora HROTE-a prije isteka mandata aktualnog ravnatelja – kada će biti raspisan i tko ga raspisuje?

Natječaj raspisuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i bit će raspisan u narednom razdoblju, o čemu će Ministarstvo pravovremeno informirati.

2. U kojem roku se po zakonu mora raspisati taj natječaj?

Zakonski nije propisan rok. Naime, predmetni postupak određen je Člankom 17. Uredbe o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa RH i načinu njihova izbora, te Ministarstvo može Vladi predložiti osobe koje moraju zadovoljavati uvjete i temeljem te odluke obavljati dužnost na rok od šest mjeseci, odnosno do imenovanja kandidata izabranog putem javnog natječaja.

3. Je li zakonito imenovati v.d. ravnatelja, a da stari nije izvanredno smijenjen, bez raspisivanja natječaja?

Predmetno postupanje je u potpunosti zakonito. Naime, direktoru Abramoviću je istekao četverogodišnji mandat, a s obzirom na istek mandata nije potrebno donositi nikakve konstitutivne odluke kako bi se utvrdila takva pravna činjenica. Bitno je naglasiti da je MINGOR postupio sukladno članku 17. Uredbe o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa Republike Hrvatske i načinu njihovog izbora.

4. Je li natječaj trebao biti raspisan prije isteka mandata aktualnog ravnatelja i tko o tome odlučuje?

Kao što smo naveli u prethodnim odgovorima, do provođenja natječaja za koji nije propisan rok, Ministarstvo može predložiti Vladi RH imenovanje osoba koje zadovoljavaju uvjete za obavljanje predmetnog posla na rok od šest mjeseci.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.