‘Ako budem živ i zdrav, garantiram da idemo u rušenje Barbarićeve vikendice’

Autor:

Milan Sabic, Zvonimir Barisin, Jurica Galoic/PIXSELL

Izvori bliski vrhu HDZ-a tvrde da je smjena šefa Uprave HEP-a Frane Barbarića pitanje dana i to zato što stranci i Vladi prijeti velika reputacijska šteta zbog njegovih afera i odlučne nakane šefa Državnog inspektorata Andrije Mikulića da mu bespravno izgrađenu kuću sravni sa zemljom

Ako budem živ i zdrav, garantiram da idemo u rušenje Barbarićeve vikendice.” Izjavio je to, prema tvrdnjama Nacionalova izvora bliskog vrhu HDZ-a, tijekom proteklog tjedna glavni državni inspektor Andrija Mikulić u društvu svojih prijatelja.

Ključna je to izjava koja najavljuje da bi poslovna sudbina šefa HEP-a Frane Barbarića, o čijoj se ostavci zbog afere Plin za cent i sporne adaptacije vikendice prošlog tjedna naveliko raspravljalo u javnosti, uskoro mogla ponovo dospjeti u središte pozornosti javnosti.

Potvrdili su to za Nacional izvori bliski i vrhu HDZ-a i vrhu HEP-a koji su uvjereni da je Barbarić “hodajući mrtvac” kad je riječ o funkciji koju obnaša te da će na njegovo mjesto u tišini i elegantno uskoro biti imenovan dosadašnji član Uprave HEP-a Petar Sprčić, zadužen za plinski biznis, inače kum bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić nema više zaštitu ni vrha stranke na čelu s premijerom Plenkovićem ni svojih donedavnih izvaninstitucionalnih zaštitnika, tvrde izvori bliski vodstvu HDZ-a. FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Naime, iako je premijer Plenković sklon odugovlačenju s ključnim odlukama oko kadrovskih pitanja, a posebno kad je riječ o smjenama njegovih ljudi od povjerenja ulovljenih u aferama, Nacionalovi izvori bliski vrhu HDZ-a uvjereni su da će Plenković još malo taktizirati kako bi Frane Barbarić ili sam podnio ostavku, ili će ga smijeniti u nekom povoljnom trenutku kad javnost bude okupirana drugim stvarima, kako bi ta smjena imala što manji efekt u medijskom i političkom smislu.

“Barbarić je otišao, samo je pitanje dana kad će se to i formalno provesti. Čak i članovi Uprave između sebe govore da je Barbarić bivši. A odluka je na premijeru Plenkoviću”, tvrdi za Nacional jedan od izvora bliskih samom vrhu HDZ-a i sa značajnim utjecajem u stranci.

Taj izvor tvrdi da je i Barbarić postao svjestan situacije:

“Barbarić je stjeran u kut i shvatio je da gubi teren. Zato je i počeo prijetiti s onom pričom da ima i on nešto za reći oko premijera i uvjetovanjem u smislu: ako idem ja, ide i Filipović. No posljednjih dana i sam je nekim svojim bliskim suradnicima rekao da je gotov i da umjesto njega dolazi netko kao v.d.”

Šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić, bivši dugogodišnji predsjednik zagrebačkog HDZ-a, prema tvrdnjama izvora bliskih vrhu stranke nema izbora nego srušiti bespravno izgrađenu vikendicu Frane Barbarića na Hvaru. FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL, Screenshot/NovaTV

Plenković i vrh HDZ-a postali su očito svjesni da je i za njih i za Barbarića bolje da ode što prije, nego da dočeka situaciju da mu kao šefu HEP-a Državni inspektorat usred mandata sruši nelegalno izgrađenu vikendicu na Hvaru.

A to će se neminovno dogoditi, tvrde Nacionalovi izvori, jer inspektorat na čelu s bivšim dugogodišnjim predsjednikom zagrebačkog HDZ-a Andrijom Mikulićem naprosto nema izbora i mora postupati po zakonu.

Inspektorat je Barbariću već dostavio rješenje kojim mu se nalaže da sam sruši vikendicu te mu je određen rok u kojem to mora učiniti. Budući da to još uvijek nije učinio, formalno-pravno ima još prostora za otezanje, no procedura može trajati najviše dva – tri mjeseca, a onda, ako inspektorat utvrdi da je kuća još na mjestu, dolaze njihovi bageri i onda rušenje izvodi država. A to onda puno više košta.

Izvori bliski i vrhu HDZ-a i vrhu HEP-a su uvjereni da je Barbarić ‘hodajući mrtvac’ kad je riječ o funkciji koju obnaša te da će na njegovo mjesto u tišini biti imenovan dosadašnji član Uprave Petar Sprčić

U toj varijanti, tvrde Nacionalovi izvori, cijena će za Barbarića biti puno veća nego da sam sruši nelegalno izgrađenu kuću, a mogla bi se popeti i na iznos veći od 500 tisuća kuna, to jest oko 66 tisuća eura. Osim toga, u tom slučaju naplata ide blokadom koju DORH spušta na FINA-u i oni skidaju sredstva direktno s računa.

Izvori iz HDZ-a tvrde da nema govora o tome da bi šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić na bilo koji način podilazio Barbariću te da ovaj ne može računati na njegovu pomoć.

Naime, Mikulić je u nadzor morao krenuti zbog informacija koje su postale javne te je bio dužan reagirati i odraditi nadzor. A nadzorom je definitivno utvrđeno da je Barbarić izašao iz dozvoljenih gabarita. Da stvar po njega bude gora, stari objekt za koji je imao dozvolu, to jest koji je legalizirao, potpuno je srušio i sada više ne može graditi ni u tim starim gabaritima jer nije ostavio niti jedan jedini zid tog starog objekta, već je išao u potpuno novu gradnju.

Ministar gospodarstva Davor Filipović u ratu je sa šefom HEP-a Barbarićem koji nije želio napustiti funkciju ako ne ode i Filipović. FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Osim toga, što je još gore, cijelim slučajem se bavi i PNUSKOK koji je od Državnog inspektorata izuzeo dokumentaciju te po svemu sudeći istražuje je li u pozadini svega još nešto, to jest jesu li građevinari odrađivali Barbariću neke usluge.

Zbog toga i izvori iz HDZ-a smatraju da je Barbariću bolje da se povuče na vrijeme.

“Barbarić je pravnik, nadam se da poznaje upravni postupak i da je svjestan da rušenje može privremeno odgađati, ali da ga ne može izbjeći jer se to više zaustaviti ne može, pogotovo nakon što je sve izašlo u medijima. Pa javnost bi se pitala zašto se ruše kuće majkama s troje djece, a jednog HDZ-ova dužnosnika se pošteđuje. Barbarić bi trebao biti svjestan da odgađanjem neće dobiti ništa, osim što će ga mediji dodatno razvlačiti. Na njegovu mjestu, organizirao bih bagere o svom trošku, pozvao medije da sve snime i ispričao bih se riječima: ‘Oprostite, pogriješio sam jer uz zahtjevan posao predsjednika Uprave strateške državne kompanije nisam imao vremena kontrolirati sve detalje vezane uz gradnju kuće, snosit ću sankcije i sam ukloniti kuću i obećavam da više neću tako neodgovorno postupati’’. I time bi stvar elegantno bila riješena. Umjesto toga, on se svađa s novinarima, glupo im prijeti policijom i u svakom se smislu bahato ponaša. Pa vidite koliko je on bahat kad je vlastitu mamu tužio, barem sam tako pročitao u medijima”, komentirao je za Nacional jedan Barbarićev utjecajni stranački kolega koji kaže da Barbarić za svoje postupke nema podršku ni u stranci.

‘Na Barbarićevu mjestu organizirao bih bagere o svom trošku, pozvao medije da sve snime i ispričao se riječima: ‘Oprostite, pogriješio sam jer uz zahtjevan posao nisam kontrolirao gradnju kuće”

Osim toga, tvrdi više Nacionalovih izvora bliskih vrhu HDZ-a, u HDZ-u Barbarića rijetko tko zapravo doživljava kao pravog stranačkog kolegu i prijatelja. Jedan visokopozicionirani HDZ-ovac ovako je opisao Barbarića:

“On je bio nitko i ništa u stranci. Sad je narastao, ali to ne znači da ne mora poštovati propise. Ako je i imao zaštitu, mislim da su svi digli ruke od njega. Čak i oni koji su ga možda štitili, sada su postali nervozni zbog njega jer se boje da će ta situacija i njima naštetiti.”

Štoviše, situaciju u zagrebačkom HDZ-u, gdje visoke funkcije obnašaju i Frane Barbarić i ministar Davor Filipović, koji jedan drugog optužuju za odgovornost u plinskoj aferi, izvori iz HDZ-a opisuju kao da je na rubu rasula, da se organizacija takoreći raspada, da nema nikakvih sastanaka, inicijativa ni dogovora te da je, zapravo, u sukobu Barbarića i Filipovića najveća žrtva zagrebački HDZ.

U tom smislu izvori iz HDZ-a boje se da bi u reputacijskom smislu afera s vikendicom mogla Barbariću, a samim time i vrhu HDZ-a, donijeti čak i više štete nego afera Plin za cent jer je takva tematika puno bliža običnom čovjeku od komplicirane trgovine plinom.

Aktualni član Uprave HEP-a Petar Sprčić, zadužen za plinski biznis, ujedno je kum bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. FOTO: Davor Visnjic/PIXSEL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

damier.franolic

prije 3 tjedna

Ono šta je Barbarić sagradio uopće nije vila. Ja bi je ostavio ali bi mu gadno naplatio pa neka ju koristi bez prava na prodaju. kada bi god došao u nju pamet bi mu se okrenula. Naravno otkaz i sve ono što slijedi. Mikulić je zajeban momak.