Plenković odlučio odgoditi službenu obljetnicu osnivanja HDZ-a

HINA i Privatna arhiva

Na današnji dan, 17. lipnja 1989. osnovana je Hrvatska demokratska zajednica. Ta se obljetnica svake godine 17. lipnja slavila u prostorijama nekadašnjeg NK “Borac” na Jarunu, gdje je stranka formalno i osnovana, a bivši Titov general-major, a potom politički disident, povjesničar Franjo Tuđman, izabran za prvog predsjednika HDZ-a. Na naslovnici službene Internet stranice HDZ-a o tome, međutim, nema niti jedne riječi, a službena je proslava prvi put u povijesti pomaknuta pa će se umjesto danas, na dan obljetnice, slaviti u ponedjeljak. Takvu su obavijest, naime, dobili neki od osnivača stranke.

Na stranicama HDZ-a može se jedino pod rubrikom povijest HDZ-a pronaći sljedeći tekst: “Hrvatska demokratska zajednica osnovana je 17. lipnja 1989. godine u prostorijama NK „Borac“ na Jarunu. Na toj je skupštini prvim predsjednikom stranke imenovan dr. Franjo Tuđman. Iz skučenih prostorija nogometnoga kluba HDZ je započeo politički uspon kojega je prva formalna potvrda bila pobjeda na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. godine s osvojenih 60% zastupničkih mjesta u Hrvatskom Saboru. HDZ je hrvatska državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela prema kojima je stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskoga naroda i drugih građana Republike Hrvatske, na načelima demokracije i kršćanske civilizacije, te na tradiciji i identitetu hrvatskoga društva i narod. Kompletan kronološki prikaz povijesti HDZ-a je u izradi i biti će uskoro dostupan.”

Kompletan kronološki prikaz povijesti HDZ-a nestao je u vrijeme bivšeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka, točnije, u postojećem prikazu izbrisan je period od 1999. godine do danas. Bivša premijerka Jadranka Kosor često je u javnosti upozoravala na taj propust kao i na činjenicu da je time izbrisan i period dok je ona vodila HDZ i Vladu koja je pod njezinim vodstvom uspješno završila pregovore o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju. Unatoč obećanjima, Karamarko nikad nije vratio ni uredio taj prikaz, a za bavljenje poviješću izgleda nema vremena ni novi predsjednik stranke Andrej Plenković pod čijim je vodstvom sklopljena koalicija s HNS-om koju je sisački biskup Vlado Košić nedavno prozvao “političkom prostitucijom”. Iz stranke se službeno o tome nisu izjasnili, već su samo putem medija došla neslužbena upozorenja kako će zbog tog incidenta reagirati i Vatikan odnosno da će papa Franjo uputiti biskupu Košiću pismo. Međutim, zanimljivo je da prošle godine, kad je isti taj biskup Košić agitirao da se glasa za HDZ, tadašnji predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera Andrej Plenković izjavio da crkva ima pravo iznositi mišljenje o ključnim političkim pitanjima.

Nacional je pokušao stupiti u kontakt s glasnogovornikom HDZ-a Ivanom Jabukom kako bismo dobili objašnjenje zbog čega je odgođena proslava obljetnice osnivanja stranke, ali on je samo kratko komentirao kako “obljetnica nije odgođena, već će se svečano obilježiti u ponedjeljak”.

Neslužbeno doznajemo da je proslava obljetnice odgođena zbog produljenog vikenda.

Komentiraj