Plenković: “Nezaboravan je Špirin Strikan iz Velog mista…”

Predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković te ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek uputili su izraze sućuti u povodu smrti Špire Guberine, jednog od najvećih hrvatskih glumaca.

Umro je glumački doajen Špiro Guberina, u Nacionalu je otkrio kako je ‘Šibenčanin bez sluha’ postao glumac

Gordan Jandroković istaknuo je da će Guberina ostati trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene. “U dugogodišnjoj karijeri ostvario je brojne kazališne, filmske i televizijske uloge, koje imaju kultni status i za koje je bio zaslužno nagrađivan najvišim nacionalnim nagradama. Iznimnom karijerom Špiro Guberina osvojio je srca brojnih generacija publike i kolega”, istaknuo je Jandroković.

Naglasio je i kako se Guberina svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce.

“Njegov dramski opus i izričaj obogatio je suvremeno hrvatsko umjetničko stvaralaštvo čime se svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce”, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti kojega je u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime uputio obitelji kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Špire Guberine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako je Guberina bio umjetnik osebujnog karaktera i dojmljive izražajnosti.

“S velikom tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Špire Guberine, velike glumačke legende. Bio je umjetnik osebujnog karaktera, dojmljive izražajnosti i duhovitosti. Njegove brojne majstorske izvedbe obilježile su hrvatsku kazališnu i televizijsku umjetnost, a jedna od nezaboravnih je uloga Strikana u antologijskom Velom mistu”, istaknuo je Plenković.

Rekao je i kako je dugogodišnja i bogata karijera gospodina Guberine osvjedočena brojnim priznanjima, među kojima je i Nagrada “Vladimir Nazor” za životno djelo.

“Pamtim brojne njegove sjajne uloge, neponovljive replike te neizmjerni talent pri čemu sam posebno volio njegovu neposrednost u brojnim ulogama. Nedostajat će mnogima, koji su poznavali i pratili plodonosni rad našeg vrsnog i inspirativnog glumca, a njegov odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsku kulturu”, napisao je Plenković u brzojavu sućuti.

Antologijske uloge Špire Guberine ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izrazima sućuti upućenim u povodu smrti istaknutog dramskog umjetnika.

“Tijekom duge glumačke karijere gospodin Guberina ostvario je velik glumački opus u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. Omiljeni likovi popularnih televizijskih serijala obilježili su njegov stvaralački put te će ostati u trajnom sjećanju mnogobrojne publike koju je osvajao svojim iznimnim glumačkim talentom i osobnim šarmom. Bogati umjetnički opus ostvario je u suradnji s brojnim redateljima hrvatskih kazališta, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, a njegove antologijske uloge ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Za svoja umjetnička postignuća, podsjetila je, Špiro Guberina nagrađen je najvišim priznanjima, Nagradom hrvatskog glumišta i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

“Opraštajući se od velikog glumca i dragog čovjeka, utjehu i trajno sjećanje pronaći ćemo u njegovim nezaboravnim umjetničkim postignućima kojima je dao izniman doprinos hrvatskoj kulturi”, istaknula je ministrica u izrazima sućuti.

Kazališni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini.

Komentiraj