Goran Kovacic/PIXSELL

Plenković: Nastavak kurikularne reforme prioritet buduće vlade

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je u srijedu da proces kurikularne reforme nikada od nikoga nije bio zaustavljen, istaknuvši kako će njezin nastavak bit prioritet buduće Vlade u kojoj će HDZ imati ključnu ulogu.

“Na sastanku predsjednika HDZ-ovih odbora za znanost i visoko obrazovanje te odgoj i obrazovanje, na koji su bili pozvani sadašnji i bivši ministri znanosti i obrazovanja i sporta, zaključili smo proces kurikularne reforme, koji je započeo još 2005. godine i nikada nije niti od koga bio zaustavljen. Zaključeno je da se radi o nadstranačkom pitanju koje zahtjeva široki društveni i politički konsenzus”, izjavio je Plenković novinarima.

Nastavak reforme prioritet buduće Vlade

Naglasio je da će njezin nastavak biti prioritet buduće Vlade u kojoj će HDZ imati ključnu ulogu.

Smatra da kurikulum prije svega treba biti utemeljen na “inputu” stručnjaka iz različitih područja, a u okviru programa računa se treba voditi o hrvatskoj povijesti, jeziku i nacionalnom identitetu, kako bi mladi ljudi bili svjesni tko su, što su i odakle dolaze.

Poručio je kako će HDZ nastojati da se taj proces nastavi, bude uključiv i da se u njega uključe sve važne hrvatske institucije, poput HAZU-a i šire akademske zajednice.

HDZ želi da se naprave domaća i strana recenzija, te uvaže pozitivna i komparativna europska iskustva. “Želimo da cijeli proces bude potpomognut financijskom potporom iz Europskog socijalnog fonda, čime bi se omogućila konkretna potpora nastavnicima i da se zadrži predviđena dinamika u cilju da proces, ako to bude moguće, bude spreman za iduću školsku godinu”, kazao je.

Izrazio je zadovoljstvo što je na sastanku bio i ministar iz bivše SDP-ove Vlade Vedran Mornar što pokazuje HDZ-ovu otvorenost i Mornarovu spremnost da svojim iskustvom pomogne formiranju njihovih stajališta o tom izuzetno bitnom političkom pitanju.

Reforma nije pitanje bilo kojeg pojedinca

Na upit da komentira Mornarovu izjavu nakon sastanka kako “jedini garant uspjeha nastavka kurikularne reforme vidi u Borisu Jokiću”, Plenković je odgovorio da je Jokić samovoljno napustio dužnost voditelja ekspertne skupine. Na Jokiću je da vidi kako bi se ponovno uključiti u taj proces.

“Pitanje obrazovne reforme ne može biti pitanje bilo kojeg pojedinca. Od 2005. do danas bilo je jako puno onih koji su tome dali doprinos i identificiranje cijelog procesa važnog za hrvatsko društvo i mlade samo s jednom osobom, bez obzira koja osoba to bila, bilo bi pretenciozno”, naglasio je. Dodao je da su otvorena vrata svima koji su spremni pomoći u tom procesu, što je bilo i mišljenje većine sudionika sastanka.

Upitan hoće li za tehničkog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara biti mjesta u Vladi u slučaju pobjede HDZ-a, kazao je da je Šustar mlad znanstvenik i ministar koji je, smatra, bio svojevrsna žrtva manipulacija pojedinih aktera u javnom dijalogu i političkom prostoru. “Šustar je odgovoran član HDZ-a i na njega računamo u brojnim budućim aktivnostima”, rekao je Plenković.

Komentiraj