HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Plenković na čelu Povjerenstva, ministrica Divjak suvoditeljica

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da je premijer Andrej Plenković na čelu Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja (PSP), a ona je suvoditeljica toga tijela, te je najavila da će biti raspisan novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu (ERS), pa time Jasminka Buljan Culej više neće voditi ERS.

Nakon završetka Vladine sjednice Divjak je novinarima ispred Banskih dvora potvrdila da će se oformiti novi PSP, kojem će na čelu biti premijer Plenković, a ona suvoditeljica. To je inicijalni prijedlog, a rješenje o tome bit će objavljeno po povratku predsjednika Vlade iz New Yorka.

To, napomenula je, implicira da se držimo prijedloga o institucionalizaciji reforme, što je i predmet koalicijskoga dogovora HDZ-a i HNS-a.

Reformu obrazovanja provodi Ministarstvo

HNS će, najavila je, predložiti da članovi PSP-a budu i čelnici institucija i tijela koja sudjeluju i važna su za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koja je daleko šira od same kurikularne reforme.

Novi PSP će raspisati natječaj za članove ERS-a. Pritom, rekla je Divjak, treba razumjeti što radi PSP i koje su njegove zadaće, a koje su zadaće ERS-a, te shvatiti da reformu provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na novinarsko pitanje kako će se birati članovi ERS-a ponovila je da će biti raspisan novi natječaj prema pravilima koja će odrediti PSP i u skladu sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Potvrdila je kako to znači da Jasminka Buljan Culej više nije voditeljica ERS-a. “Rekla sam vam da ako ide novi natječaj za ERS, onda je to tehnički tako”, odgovorila je ministrica novinarima.

Nije razgovarala s Vican niti kontaktirala s Jokićem

Novinare je zanimalo je li dosadašnja voditeljica PSP-a Dijana Vican odbila biti članicom novoga PSP-a, a Divjak je odgovorila da nije razgovarala s Vican te da o tome ne može dati nikakvu novu informaciju.

Također je ustvrdila da nije kontaktirala bivšeg voditelja ERS-a Borisa Jokića o njegovu eventualnom povratku na čelo ERS-a, rekavši kako nije kontaktirala ni jednu osobu da je postavi na čelo ERS-a.

“Trebamo se držati toga da se natječaj objavi i sukladno kriterijima izabere ERS u kojemu će biti stručni ljudi koji će biti u stanju procijeniti rad i raditi zajedno s Ministarstvom na provedbi reforme sukladno Strategiji”, dodala je ministrica.

Također je izvijestila da je na upitnik koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo bivšim članovima Stručne skupine iz vremena Borisa Jokića, od 359 članova stiglo 310 pozitivnih odgovora, a vrlo malo članova te skupine izjasnilo se da iz različitih razloga ne mogu sudjelovati.

Napomenula je kako veliki teret posla nose stručne radne skupine koje moraju pripremiti puno materijala koji će, nakon recenzija, biti podloga za izradu materijala za nastavnike, priručnika za nastavnike i za njihovu edukaciju.

Divjak je poručila da sudionike reforme očekuje velik posao na kojemu se svi trebaju angažirati i zaboraviti na to koja će osoba, institucija ili stranka voditi neki proces. “Svi se trebamo usmjeriti u pozitivnom smislu kako bismo u godinu dana uspjeli prirediti pilot projekt provedbe obrazovne reforme”, rekla je.

Komentiraj