Plenković: “Milanović je sasvim nepotrebno prouzročio da brigadni general Validžić, više nije kandidat”

Autor:

05.08.2020., Knin - Svecani program i dolazak drzavnih duznosnika povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je komentirao zavrzlame oko odabira šefa VSOA-e, a pritom je, među ostalim, prozvao i predsjednika Zorana Milanovića.

“Milanović je sasvim nepotrebno prouzročio da jedan izvrstan kandidat, brigadni general Mijo Validžić, više nije kandidat. Ovlastio sam potpredsjednika Tomu Medveda da razgovara s predstavnikom Ureda predsjednika RH i usuglasi stajalište oko novog ravnatelja VSOA-e. Vlada je krajem prošlog tjedna predložila dva nova kandidata s ciljem da se osigura puna funkcionalnost VSOA-e. U konzultacijama koje su se vodile, postignuto je suglasje oko jednog od dvojice kandidata”, rekao je Plenković.

Dodao je da je, s obzirom na to da su iz Ureda predsjednika RH u priopćenju potvrdili da je kandidat za ravnatelja VSOA-e usuglašen, potpisao prijedlog kandidata za ravnatelja i uputio ga predsjedniku RH na supotpis da se procedura što prije nastavi pred Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i da novi ravnatelj bude imenovan do 10. kolovoza.

“Prije par tjedana gledali smo blesimetar poslanicu o VSOA-i. Sad Milanović tvrdi da je VSOA ‘manje važna organizacija od drugih vojnih imenovanja’. Zanimljiv obrat predsjednika koji je Vladu optuživao za kršenje Ustava i uzurpiranje institucija, a sada blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e te šalje ružne i prijeteće poruke časnicima Hrvatske vojske. Bilo bi dobro da i oni o tome vode računa”, naglasio je.

Osvrnuo se i na sastanak predsjednika Milanovića i šefa bosanskih Srba Milorada Dodika na Hvaru. “Imate predsjednika koji ne poštuje Dan državnosti i ne čestita ga građanima. Predsjednika koji na svoju sramotu godinu i pol dana zagovora proruske stavove. Kada je ulovljen kako potajno, bez najave na Hvar dovodi predsjednika Republike Srpske, posegnuo je za besprizornim napadom na policiju. Valjda računa da ja vodim Vladu kao što je vodio on, pa da onda niža razina MUP-a isti tren javlja sve informacije tko, kad i kome dolazi. Mi tako ne funkcioniramo”, rekao je.

Premijer je dodao da postoji i redovita procedura najava koja je zaobiđena. “Nisam čuo ‘opomene’ iz oporbe, koja stalno nama predbacuje kako treba usuglašavati vanjsku politiku. No Milanović, po njima, to očito nije dužan. Isto tako, nismo još čuli reakciju da Milanovićev gost par dana nakon Hvara, u Prijedoru organizira okupljanje kao odgovor na obilježavanje VRO Oluje. Stoga ne prihvaćamo teze o tome da smo svi isti. Nismo. Ako se njemu tolerira takvo ponašanje samo zato jer je protiv HDZ-a, to je onda potvrda dvostrukih mjerila. Protiv takvog diskriminirajućeg tretmana ćemo se snažno boriti”, rekao je u intervjuu Novom listu.

Plenković će i ovu godinu u Kninu obilježiti obljetnicu VRO Oluje. “Svim hrvatskim braniteljima i hrvatskim građankama i građanima od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. I ove godine, ponosno i dostojanstveno, okupit ćemo se u Kninu kako bismo proslavili obljetnicu uspješne operacije Oluja, kojom je oslobođen velik dio okupiranog područja te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Žrtva hrvatskih branitelja i državničko vodstvo dr. Franje Tuđmana dali su nam slobodnu državu, što nikada ne smijemo zaboraviti. Nastavit ćemo čuvati povijesnu istinu i dostojanstvo Domovinskog rata, štititi hrvatske branitelje i unaprjeđivati njihova prava te jačati Hrvatsku vojsku, hrvatsku policiju i sustav domovinske sigurnosti”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.