‘Plenković je odbio sve sastanke s Tomaševićem, a sada se predstavlja kao netko tko će riješiti sve probleme’

Autor:

Jurica Galoic, Luka Stanzl/PIXSELL

Osobe bliske Tomislavu Tomaševiću Nacionalu su potvrdile da državni vrh predvođen premijerom Plenkovićem i ministrom Filipovićem mjesecima ignorira sve pozive zagrebačkog gradonačelnika, a istovremeno odbija otkriti gdje su otišla europska sredstva za centre za gospodarenje otpadom

Samo u posljednjih šest mjeseci zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je na adresu Vlade, premijera Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva Davora Filipovića poslao najmanje šest zahtjeva za hitne sastanke kako bi se riješio problem odlaganja otpada na Jakuševcu te kako bi se ubrzao proces dobivanja svih potrebnih dozvola za početak gradnje Centra za gospodarenje otpadom u zagrebačkom prigradskom naselju Resniku. Ovu informaciju Nacionalu je otkrio jedan visoki dužnosnik u zagrebačkoj gradskoj vlasti, a potvrdila su još dva neovisna izvora koja su dobro upoznata s problematikom otpada u Zagrebu. Ovi navodi u potpunosti demantiraju izjave premijera Andreja Plenkovića nakon nesreće na Jakuševcu koja se dogodila u ponedjeljak, 4. prosinca, i u kojoj je jedan radnik ostao bez ruke. Naime, Plenković je nakon te nesreće u nekoliko navrata izjavio da će se Vlada uključiti u rješavanje problema s odlaganjem otpada u Zagrebu, ali je istovremeno i svu odgovornost za nesreću prebacio na aktualnu zagrebačku vlast i gradonačelnika Tomislava Tomaševića. No ispada kako su Plenković i njegov ministar gospodarstva Davor Filipović u proteklih šest mjeseci svjesno ignorirali Tomislava Tomaševića i njegove zahtjeve za sastancima, a sada se pokušavaju nametnuti kao oni koji će odjednom riješiti sve probleme koje Grad Zagreb ima s odlaganjem otpada.

Ono što je također zanimljivo je to da iz zagrebačke gradske vlasti nema službenog odgovora o zahtjevima za tim sastancima, iako je Nacional još sredinom prošlog tjedna uputio službeni upit u kojem tražimo da nam se točno navede kada je i u koliko navrata gradonačelnik Tomislav Tomašević zatražio sastanke s Plenkovićem i Filipovićem te koje su dozvole do sada točno zatražili kada je u pitanju planirana gradnja u Resniku. Iako nam je obećano da će odgovori stići do zaključenja ovog broja Nacionala, to se nije dogodilo.

Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića HDZ je označio kao glavnog krivca za probleme s otpadom u gradu Zagrebu. FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Istovremeno, izvori iz zagrebačke gradske vlasti Nacional su upozorili i na još jedan znakovit detalj koji otkriva novu dimenziju licemjerja Plenkovića i Filipovića i koji za njih može biti izrazito neugodan, a tiče se povlačenja sredstava iz europskih fondova. Naime, po riječima Nacionalovih izvora, Grad Zagreb je u Vladu poslao niz dokumenta koji su bili potrebni da bi država dobila sredstva za otvaranje centara za gospodarenje otpadom, između ostalog i u Zagrebu. No do sada nitko iz Grada Zagreba nije dobio povratnu informaciju što se dogodilo s tim sredstvima, je li ih ikada uplatila Europska unija i ako su uplaćeni, zašto dio sredstava nije dobio i Grad Zagreb za početak ostvarivanja projekta Centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

Naime, još prilikom ulaska u Europsku uniju Hrvatska je preuzela obvezu gradnje čak 13 takvih centara, ali do danas taj plan ne samo da nije ispunjen, nego i oni centri koji su otvoreni, kao što su Marišćina u Rijeci i Kaštijun u Puli, rade s velikim problemima uz veliko nezadovoljstvo lokalnog stanovništva koje se žali na teške životne uvjete zbog smrada koji dolazi s tih odlagališta. Plenkovićeva vlada u protekla dva mandata nije učinila ništa kako bi se ti problemi riješili na Marišćini i Kaštijunu te kako bi se otvorili drugi centri u drugim dijelovima Hrvatske. Jedan od njih je i Centar za odlaganje otpadom (CGO) u zagrebačkom Resniku za čiju su lokaciju i realizaciju projekta ruku digli i zastupnici HDZ-a u Gradskoj skupštini za vrijeme mandata Milana Bandića.

Andrej Plenković je nakon nesreće na Jakuševcu u nekoliko navrata izjavio da će se Vlada uključiti u rješavanje problema s odlaganjem otpada u Zagrebu. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Iako su zagrebački HDZ-ovci digli ruku za CGO u Resniku, državna je vlast na čelu s premijerom Plenkovićem taj projekt, kako tvrde Nacionalovi izvori, do sada sabotirala. Izvor iz vrha zagrebačke gradske vlasti objasnio jer zašto smatra da je riječ o sabotaži HDZ-a i premijera Plenkovića:

“Osim što odbijaju bilo kakve sastanke koje smo od njih tražili, aktualna vlada odbija dati i bilo kakve dozvole koje su potrebne kako bismo krenuli s projektom CGO-a u Resniku. Dakle, nama su potrebne dozvole Fonda za zaštitu okoliša, Državnog inspektorata i Ministarstva gospodarstva i bez njih ne možemo uopće krenuti u realizaciju, a bez CGO-a u Resniku nema ni rješavanja problema na Jakuševcu. Reći da je sve krivica Tomislava Tomaševića je laž jer veliki dio odgovornosti leži i u Plenkoviću i njegovim ministrima koji sustavno odbijaju bilo kakve sastanke o ovoj problematici, a istovremeno nadležna tijela ignoriraju naše zahtjeve za potrebnim dozvolama. Naravno da dio odgovornosti leži i u aktualnoj zagrebačkoj vlasti, ali ni približno onoliko koliko HDZ danas to pokušava prikazati. Ono što je posebno ironično je to da se Plenković sada prikazuje kao netko tko će magično riješiti sve probleme, a da je htio, to je mogao učiniti već odavno.”

Plenković je tijekom prošlog tjedna u nekoliko navrata izjavio da će Vlada učiniti sve kako bi se riješio problem s otpadom u Zagrebu te je poručio da će o Jakuševcu Vlada razgovarati s predstavnicima Grada Zagreba.

Sada već bivši ministar gospodarstva Davor Filipović tvrdio je da je njegovo ministarstvo preko Fonda za zaštitu okoliša Zagrebu isplatilo više od četiri milijuna eura nacionalnih sredstava. FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Što se tiče rješavanja ovog pitanja, mi ćemo razgovarati s predstavnicima Grada i dati svoj doprinos pronalaženju rješenja ovog odlagališta otpada koje očito sada postaje i ozbiljan problem, čak i u smislu sigurnosti radnika, ne samo u smislu nezadovoljstva naših sugrađana koji žive u blizini Jakuševca”, rekao je premijer na sjednici Vlade. No poručio je, pitanje odgovornost za to je prije svega na razini Grada.

S druge strane, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, iako službeno nije odgovorio na upite Nacionala o odnosu s Vladom i premijerom Plenkovićem, u ponedjeljak je na konferenciji za medije naveo kako je on spreman na sastanak s premijerom te je iznio neke detalje oko projekta CGO-a u Resniku:

“Što se tiče sastanka s Vladom, spremni smo za njega i imamo studiju na preko 200 stranica, gdje je jasno definirano postrojenje u Resniku. Koštalo bi oko 140 milijuna eura, koje smo spremni sami platiti jer ne možemo više čekati. Čeka se već 20 godina. Na tu temu je u nedjelju bio prosvjed u Resniku, a na njemu je govorio predsjednik HDZ-a Peščenica. Na prosvjedu građana koji se protive bilo kakvom postrojenju u Resniku. Je li to odgovorno ponašanje? Govorimo o prostoru koji je 2017. naveden kao lokacija za novi CGO. Za to su glasali HDZ-ovci. Moje pitanje Vladi je što se to promijenilo i zašto zagrebački HDZ organizira prosvjede? Ima li Vlada problem s lokacijom za koju je glasovala?”

‘Što se tiče sastanka s Vladom, spremni smo za njega i imamo studiju na preko 200 stranica gdje je jasno definirano postrojenje u Resniku. Koštalo bi oko 140 milijuna eura’, kaže gradonačelnik Tomašević

Nacionalov izvor tvrdi da je studiju o kojoj govori Tomašević već nekoliko puta pokušao prezentirati čelnim ljudima Vlade te da je svima u Vladi, uključujući i premijeru, dobro poznat sadržaj studije, ali da su do sada na sve načine pokušavali odgoditi njenu prezentaciju i pristanak države na provedbu projekta, a sve s ciljem kako bi se Tomaševića i njegovu vlast proglasilo nesposobnom. Isti izvor tvrdi i kako su posljednju nesreću sada iskoristili HDZ i premijer kako bi pola godine prije parlamentarnih izbora cijelu situaciju pokušali okrenuli u svoju korist te se prikazati kao spasitelji.

Istovremeno iz Ministarstva gospodarstva tvrde da izjava gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića koji odgovornost za gospodarenje komunalnim otpadom na području Grada Zagreba prebacuje na Vladu, odnosno druga državna tijela kao što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Državni inspektorat, govori o nepreuzimanju odgovornosti gradskih vlasti za obavljanje poslova i dužnosti koje su im zakonima propisane. Naime, iz Filipovićeva ministarstva tvrde da je nadležnost nad gospodarenjem komunalnim otpadom, što uključuje i operativno vođenje postojećih odlagališta i pripremu infrastrukturnih projekata za gospodarenje komunalnim otpadom jasno propisana i Zakonom o gospodarenju otpadom i Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske (PGO) već dugi niz godina, a te se nadležnosti Zakonom iz 2021. i PGO-om iz 2023. nisu mijenjale.

“Nadležnosti su jasno definirane te uzimajući u obzir da Grad Zagreb svojom veličinom i količinama otpada značajno doprinosi ostvarenju ciljeva u gospodarenju otpadom, Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvija kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano pruža i stručnu i financijsku podršku kako bi se gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu unaprijedilo. Samo u posljednjih godinu dana ministar Filipović održao je četiri sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem na temu gospodarenja otpadom Grada Zagreba gdje su sve stručne službe Ministarstva stavljene na raspolaganju Gradu Zagrebu po ovom pitanju”, tvrde iz Ministarstva gospodarstva iz kojeg su i dodali da je Vlada u proteklom periodu za izgradnju sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatila više od 4.047.272,27 eura nacionalnih sredstava.

‘Samo u posljednjih godinu dana ministar Filipović održao je četiri sastanka s gradonačelnikom Tomaševićem na temu gospodarenja otpadom Grada Zagreba’, tvrde iz Ministarstva gospodarstva

“Kroz EUovo sufinanciranje osigurano je: Izrada studijsko-projektne dokumentacije za centar za gospodarenje otpadom Zagreb – 3.384.431,61 eura, interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu – 10.044.276,19 eura, obrada građevnog i/ili krupnog (glomaznog) komunalnog otpada -460.263,12 eura, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada – 7.207.161,23 eura, izgradnja reciklažnih dvorišta – 1.183.848,89 eura, izobrazno-informativne aktivnosti – 477.802,11 eura. Ukupno je dakle Vlada RH osigurala iznos od 26.805.055,42 EUR za gospodarenje otpadom Grada Zagreba”, naveli su iz Ministarstva gospodarstva te su dodali kako gradonačelnik Tomašević mora preuzeti odgovornost za operativno vođenje sustava gospodarenja otpadom kako je definirano zakonom, kao što to preuzimaju svi gradonačelnici i općinski načelnici u Hrvatskoj.

“Događaji na odlagalištu Jakuševec u potpunosti su u nadležnosti pravne osobe koja upravlja odlagalištem, a to je u ovom slučaju gradsko poduzeće za gospodarenje otpadom Čistoća. Zatvaranje odlagališta Jakuševec ovisi o izgradnji infrastrukture za miješani- komunalni otpad. Trenutno jedino Grad Zagreb Ministarstvu nije prijavio projekt izgradnje CGO-a na području Grada Zagreba. Zaključno Vlada RH je bila i bit će na raspolaganju Gradu Zagrebu za stručnu i financijsku pomoć za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, međutim važno je naglasiti da je uspostava sustava i razvoj potrebnih projekata u nadležnosti Grada i gradonačelnika”, zaključili su iz Ministarstva gospodarstva koje vodi Davor Filipović.

Iz ovih navoda je očito kako će u Vladi i dalje insistirati da je jedini krivac za nastalu situaciju u Zagrebu aktualna gradska vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem te će se uoči parlamentarnih izbora i premijer Andrej Plenković i ministar Davor Filipović pokušati prikazati kao oni koji jedini mogu pomoći građanima Zagreba. Treba priznati da im u tome poprilično pomaže i Tomaševićeva vlast lošim komuniciranjem s medijima nakon nesreće na Jakuševcu, a što se vidi i u ovom slučaju kada Nacionalu, usprkos obećanju, nisu dostavili tražene odgovore koji bi objasnili odnose čelnih ljudi hrvatske vlade i čelnih ljudi Grada Zagreba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
isabelkedem223

prije 5 mjeseci

Hej, tako sam uzbuđena što se moj propali brak vraća i moj muž nakon što je ostavio mene i naše dvoje djece zbog druge žene. Nakon 8 godina braka, moj suprug i ja svađali smo se svađe dok me nije konačno ostavio i preselio se u Kaliforniju kako bi bio s drugom ženom. Osjećala sam da je moj život gotov i da su moja djeca mislila da više nikada neće vidjeti svog oca. Trudila sam se biti jaka samo zbog djece, ali nisam mogla obuzdati bolove koji su me mučili, srce mi je bilo ispunjeno tugom i bolom, jer sam stvarno bila zaljubljena u svog muža. Mislim na njega svaki dan i noć i uvijek želim da mi se vrati, bila sam jako uzrujana i trebala sam pomoć, pa sam potražila pomoć na internetu i naišla na web stranicu koja je sugerirala da mi dr. Apata može pomoći da se brzo vratim , pa sam osjetio da bih trebao probati. Kontaktirala sam ga i rekao mi je što da radim i ja sam to učinila, a onda je on učinio (Love Spell) za mene. 48 sati kasnije, suprug me zapravo nazvao i rekao mi da mu jako nedostajem ja i djeca, tako nevjerojatno!! Pa se vratio isti dan, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i za bol koju je nanio meni i djeci. Zatim, od tog dana nadalje, naš je brak sada bio jači nego prije, a sve zahvaljujući dr. APATI. on je tako moćan i odlučila sam podijeliti svoju priču na internetu. Dr. Apata je pravi i moćni kotač čarolija za koji ću se uvijek moliti da dugo živim kako bih pomogla svojoj djeci u nevoljama ako ste ovdje i treba vam povratak bivšeg ili vašeg muža preselio se k drugoj ženi, nemoj više plakati, odmah kontaktiraj ovog moćnog čarobnjaka. Evo njegovog kontakta: Pošaljite mu e-poštu na:[email protected], možete mu poslati i Whatsapp/viber s ovim brojem (+447307347648), hvala