Plenković i Bandić o posljedicama potresa u Zagrebu: ”Dogovorili smo tri temeljne točke budućih aktivnosti”

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu s predstavnicima grada Zagreba. Razgovarali su o posljedicama potresa u glavnome gradu.

Uz predsjednika Vlade RH, sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Mario Banožić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Također, na sastanku su bili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenice gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Grada Zagreba Ivica Rovis, te pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno planiranje Ančica Kačić.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svim službama Grada Zagreba, predstavnicima Civilne zaštite, vatrogascima, policajcima i svima koji su se angažirali.

Rekao je da su dogovorili tri temeljne točke budućih aktivnosti; prvo je zaštita građana, da se osiguraju objekti i rizični dimnjaci. Dogovorena je daljnja suradnja na raščišćavanju materijala na cesti. U aktivnostima procjene šteta angažirat će se svi stručnjaci koji su radili na procjeni šteta. Kreću u suradnju zajedničkom radnom skupinom u izradu posebnog zakona. Treći element je vidjeti izvore financiranja za sanaciju šteta. Zahvalio je gradonačelniku i apelirao na sve građane da budu oprezni. Podsjetio je na tragediju kad je muškarac koji je radio na sanaciju zgrade, pao sa skele i poginuo.

Premijer je apelirao na sve građane da budu oprezni, da paze na zgrade i oznake da ne hodaju uz zgrade koje nisu sigurne.

Gradonačelnik Milan Bandić također je zahvalio svima koji su uložili dio sebe u sanaciju. ”Zahvaljujem i onima koji su najviše strpljivi a koji su najviše pretrpjeli”, rekao je Bandić i izrazio sućut obitelji poginule djevojčice i stradalog radnika.

Rekao je da je zadaća slijevanja svih informacija na jedno mjesto, kvalifikacija stupnja oštećenja i stupanj sanacije. ”Ovu ćemo utakmicu dobiti”, rekao je. ”Pozivam da ne nasjedamo na provokacije, kao jučer na presici u staračkom domu, kada su vaši kolege rekli da tamo ima zaraženih Covidom-19. To je neoprostivo”, rekao je Bandić.

Upitan hoće li projekt obnove grada biti državni ili gradski projekt, premijer Plenković rekao je da će se donijeti zakonski okvir. ”Naravno da Grad Zagreb ima ključnu ulogu, ali i Vlada, zato smo odlučili oformiti zajedničku radnu skupinu”, rekao je. Objasnio je da su tri izvora financiranja: Grad Zagreb, država, međunarodna pomoć, ali i sami vlasnici. Kaže da će se idućih dana donijeti zakon koji će sve regulirati. Kaže da se situacija ne može uspoređivati s Gunjom.

Dodao je da će Grad obnoviti svoju imovinu, država sviju, a privatni vlasnici svoju. Ponovio je da ne može dirati privatnu imovinu. Izbjegavao je odgovor na pitanje je li nakon 20 godina upravljanja gradom sposobam obnoviti štetu. Naglasio je da je glavni razlog ovoga što se dogodilo je neodržavanje privatne imovine. ”Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Oni koji su ulagali su u redu, oni koji nisu ulagali, nisu u redu”, rekao je i dodao da razmišlja kako u gradske stanove smjestiti ljude jer neće moći dugo ostati u studentskom domu.

Bandić nije odgovorio na pitanje što je s građevinama koje su oštećene u potresu, a u gradskom su vlasništvu. ”Ja sam ulagao više u škole nego svi moji prethodnici zajedno”, rekao je. Kaže da je u školama šteta manja nego u privatnom vlasništvu. Pohvalio se da je stanje dobro i s vrtićima i staračkim domovima.

Plenković se osvrnuo i na suzbijanje epidemije koronavirusa i ponovno pozvao sve da prate upute stručnjaka. ”Može nam pomoći medicina nekih raninih stoljeća, fizičko odvajanje”, rekao je.

Vlada, dodaje, radi na pripremi drugog paketa mjera za travanj. ‘Bit će sveobuhvatan i robustan, ići će na zaštitu radnika, privatnog sektora”, najavio je.

Komentiraj