Plenković: ” Gotovo sve zgrade u Petrinji dobit će crvenu naljepnicu, Hrvatskoj svi žele pomoći”

Autor:

08.07.2020., Zagreb - Predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenkovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković  osvrnuo se na ovogodišnje izazove s kojima se suočio svijet, u poglesu globalne pandemije koronavirusa, ali i potrese koji su zadesili Hrvatsku.

“Ovaj veliki potres je jedan od najvećih potresa koji je pogodio Hrvatsku. Petrinja je jako nastradala. Gotovo sve zgrade će dobiti crvenu oznaku”, rekao je premijer Plenković u HRT-ovoj emisiji “Romano Bolković – 1 na 1”

“Velike su štete. Oštećene su bolnice. Ova godina je prepuna kriza. Želim još jednom u ime vlade izraziti sućut, učinit ćemo sve što možemo”, rekao je premijer.

“Nema tko nam se nije javio iz EU. Dobili smo i potporu iz Srbije i od drugih naših susjeda, svi su se javili i svi su spremni pomoći”.

O kriznim situacijama s kojima se suočila Vlada

“Nemamo kad biti umorni. Počeli smo mandat s Agrokorom. Ohrabrili smo hrvatska brodogradilišta i podupiremo ono što mislimo da je zdravo. Pa Zvečevo, Petrokemija… i onda vidimo ovu 2020. koju je Time proglasio najgorom godinom ikad. No, mi smo tu. Trebamo omogućiti našim građanima da se nose. Svima smo demonstrirali snagu države. Dali smo potpore i mjere koje su pomogle da održimo financijsku stabilnost. Idemo prema našem cilju, zadržali smo kreditni rejting. Kad sve sagledam dali smo sve od sebe. Žao mi je zbog žrtava covida, ali pandemija pogađa sve”.

Dojmovi nakon koronavirusa

“Supruga je bila pozitivna, pa onda ja. Prvih 10 dana mi je bilo blago i mislio sam da ću lagano to prehodati, ali onda se pojavio taj kašalj. Sada sam bolje. Ne sjećam se kad sam bio 17 dana s obitelji, malo mi je to pomoglo da se zbližim s djecom, oni imaju 4 i 6 godina. To mi je bila jedna sreća u nesreći”.

“Dogodilo se da sam ja svih godinu dana pazio da se ne zarazim. Barem znam da nisam nikog zarazio. Svi moji suradnici dobro”.

“Kao društvo i kao država ne možemo gledati samo s aspekta lockdowna. Moramo zadržati radna mjesta i mi smo rekli da nećemo imati lockdown i policijski sat. Imamo restriktivne mjere, i u zadnjih mjesec dana imao smanjenje. Imamo dobar trend. Sada je važno da pokažemo visoku razinu odgovornosti. Izdržimo sad još nekoliko dana biti disciplinirani. Uskoro će biti odobreno Modernino cjepivo, u Velikoj Britaniji je odobreno oxfordsko cjepivo. Mi smo naručili 2.7 milijuna tog cjepiva i kroz prvi kvartal ćemo imati velike količine cjepiva da možemo precijepiti stariju populaciju i zdravstvene radnike pa onda i sve ostale”.

Tko će se brinuti o obnovi Banije?

“Mi ćemo krenuti s formiranjem tima iz svih resora”.

Kojom dinamikom će ići obnova u Zagrebu?

“Ići će obnova škola, bolnica, državnih zgrada… Za konstrukciju obnovu ćemo pomoći ljudima da obnove svoje objekte”.

Korona-kriza

“Turizam i promet su naviše pogođeni korona-krizom. Osjetili smo taj pad, u svakom slučaju želimo da sredstva koja sad imamo iskoristimo za jedan novi početak, za ulaganje i da dio ide u privatni sektor”.

“Posljedice pandemije mogu stvoriti još veće razlike u društvu. Važno je da svi idemo naprijed. U mandatu naše vlade ćemo sagraditi Pelješki most i to će ostati zauvijek. Mi ćemo završiti LNG terminal na Krku, postajemo akter na energetskoj karti Europe. Imat ćemo drugu cijev tunela Učka. Da ne govorim o ulaganjima koje smo već napravili, a najveća je u željezničku infrastrukturu”.

“Postoji krug ljudi koji gleda na državu kao teret. Da nema države tko bi osigurao sva ova sredstva, to ne može privatni sektor. Mi smo platili plaće privatnom sektoru. Na taj način su poslodavci zadržali radnike, bez države to ne bi mogli. Iskoristili smo EU fondove, rasteretili smo porezno građane. Ova vlada omogućuje poduzetniku da može bolje raditi. Ne možemo se praviti da država ne postoji, porezi i prirezi postoje i u drugim državama”.

Stav Hrvatske prema BiH

“Mislim da je stav predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tada i stav predsjednika i vlade sada gotovo istovjetan. A to je prvo – da je to susjedna i prijateljska država koju mi podupiremo na putu prema EU, drugo –  da poštujemo Dayton i ustav BiH. Pritom želimo da prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda budu respektirana i da se ne događaju situacije kakve smo imali 2006., 2010. i 2018. kada je, sasvim jasno, očito, da, primjerice, jedan narod na teritoriju Federacije bira drugome svog člana Predsjedništva”, rekao je Plenković, dodavši da se radi o anomaliji koja nije dobra ni za koga. Naglasio je da se rješenje problema krije u promjeni izbornog zakona.

Odnosi s Amerikom

Odgovarajući na pitanje hoće li se mijenjati odnosi s SAD-a nakon promjene vodstva Plenković je rekao da su naznake vrlo jasne, pogotovo na vanjskopolitičkom planu, da će novi predsjednik Joe Biden donijeti svojevrsno vraćanje SAD-a u multilateralne okvire. Smatra da smo s Kinom razvili vrlo kvalitetne odnose.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.