PLENKOVIĆ “Nijedna inicijativa nije skupila dovoljno potpisa”

Patrik Macek/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske od podneva održava sjednicu Vlade na čijem je dnevnom redu, između ostalog, izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju, ali i izvještaj o prikupljenim potpisima dviju referendumskih inicijativa.

U uvodu sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako se bliži dvije godine rada Vlade te kako svim članovima i članicama Vlade treba biti zadaća da se još intenzivnije bave poboljšanjem života građana.

Podsjetio je na svoj posjet Parizu i susret s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronon. “Što se tiče prosvjeda u Vukovaru – čuli smo poruku žrtava”, naglasio je i dodao kako DORH i policija rade svoj posao te istaknuo kako taj posao treba nastaviti.

Plenković je podsjetio i na ‘jednu od bitnih ostavština predsjednika Franje Tuđmana, a to je proces mirne reintegracije Podunavlja’ te dodao da je već tada zaključeno kako Podunavlje treba integrirati mirnim, diplomatskim putem. “To je provedeno putem niza mjera, a jedna od njih bila je izgradnja povjerenja”, rekao je Plenković i poručio da moramo stvarati ozračje koje je primjerenije 2018. godini i budućnosti koja je pred nama.

“Čini mi se da hrvatska javnost i svi mi koji smo politički odgovorni moramo staviti te poruke u prvi plan. Želimo graditi odnose koji se baziraju na povjerenju i suradnji, ali isto tako nećemo zaboraviti niti dopustiti da zločini ostanu nekažnjeni”, poručio je premijer.

Osvrnuo se i na vojnu vježbu Velebit 18 te pohvalio organizaciju i izvedbu vježbe.

“Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Najavio je da će Vlada o tome usvojiti zaključak i tu informaciju proslijediti Hrvatskom saboru, koji ih je zamolio da organiziraju prebrojavanje potpisa.

“Isto tako, zadužit ćemo ministru uprave da inicijativama i svima zainteresiranima omogući uvid u sve one potpise koji su proglašeni nevažećima”, kazao je premijer.

Komentiraj