VLADA UŽIVO: Usvojen plan cijepljenja, premijer upozorio da nema mjesta opuštanju

Vlada je usvojila plan cijepljenja, a premijer Andrej Plenković na sjednici je upozorio kako nema mjesta opuštanju, usprkos tome što broj hospitaliziranih ne raste.

Na početku sjednice, premijer Plenković ustvrdio je kako je nastupio “ohrabrujući trend”, dodajući da brojevi potvrđenih slučajeva zaraze dva tjedna padaju.

“Ukupan broj hospitaliziranih ne raste i nadamo se da će i on početi opadati. Isto je i s brojem pacijenata na respiratoru, on je stabilan. Očekujemo i da se smanji broj dnevno preminulih osoba”, rekao je premijer.

“Nema nikakvog razloga za opuštanje. Virus je i dalje tu i i dalje ubija”, prenosi N1 izjave premijera Plenkovića.

“Jako je važno da smanjimo, koliko god možemo, druženje u ovom periodu”, rekao je Plenković, podsjetivši građane da se pridržavaju propisanih mjera.

“Važno je i da će cjepivo doći u Hrvatsku za koji dan”, rekao je Plenković, spomenuvši dolazak cjepiva Pfizera i BioNTecha.

Prema planu cijepljenja, cijepit će se oni kojima je to najpotrebnije, a to su ljudi u domovima za starije, u socijalnim ustanovama te zdravstveni djelatnici, nakon čega dolaze na red ostali građani, od starijih i najpodložnijih covidu, do najmlađih, koji su najotporniji na covid-19, objasnio je premijer.

“Cijepljenje će biti besplatno, država je za to osigurala sredstva i za sve će biti na dobrovoljnoj osnovi”, ponovio je.

Pred Vladom je i prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, kao i zakonski prijedlozi za usklađivanje s europskim zakonodavstvom Zakona o poljoprivredi, Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Očekuje se i donošenje Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 te odluke o pokretanju Programa privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja. Vlada bi trebala odrediti i iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini.

Komentiraj