Pjesništvo Vladimira Nazora mistički prosvjetljuje pjesnikova svakidašnjica

U nekim krugovima (ideološki) osporavan, ali neupitno veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor je na svijet došao 30. svibnja 1876. godine u Postiri na Braču.

Studij botanike završio u Grazu 1902. Radio je kao srednjoškolski profesor u Zadru (1901–03), u istarskim mjestima (1903–18), u Zagrebu (1918–20) i kao upravitelj dječjega doma u Crikvenici (1920–31). Od 1931. živio je u Zagrebu, gdje je 1933. umirovljen i gdje ga je zatekao i II. svjetski rat.

Zajedno s Ivanom Goranom Kovačićem prebjegao je 1942. na teritorij pod nadzorom partizanskih jedinica. Nakon rata postao je predsjednik Prezidija Sabora SR Hrvatske. Najvažnijim se u Nazorovu bogatu opusu smatra pjesništvo. Kao pjesnik afirmirao se zbirkama pripovjednih pjesama. Tu njegovu fazu obilježava zanimanje za velika metafizička pitanja o odnosu čovjeka prema apsolutu, o povijesnoj sudbini naroda, uranjanje u slavenski i antički mit, jaka utopijska svijest i otvorenost nacionalnim ideologijama. U Nazorovom pjesništvu se mistički prosvjetljuje pjesnikova svakidašnjica, a uvijek se iznova poduzimaju mislilački napori sa svrhom da se u pjesničkom mediju i na iracionalističkim temeljima ostvari cjelovito viđenje čovjeka, ljubavi, prirode i Boga.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner