HINA/ Tomislav PAVLEK

PETROV “Plenković je blagoslovio Grupu Borg”

Predsjednik Mosta Božo Petrov gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao prijedlog o vraćanju Saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, te zašto je premijer Andrej Plenković dio odgovornosti prebacuje na Most

“Mi smo bili započeli inicijativu i u samom početku jer smatramo da se treba utvrditi barem politička odgovornost kako je nastao Agrokor i što se 20 godina događalo. Kada su vladajući vidjeli da im to neće doniejti dobro, da će istina izaći na vidjelo, onda su jednim administrativnim postupkom na silu ugušili to Povjerenstvo,” rekao je Petrov dodajući kako su ponovno pokrenuli prijedlog za Povjerenstvo zbog niza recentnih događaja.

“Smatramo da se treba ispitati sve što se događalo, pogotovo vremenu otkad Most nije u Vladi. Treba istražiti političku odgovornost, treba se znati tko je što radio. Most se ne boji istine,” izjavio je čelnik Mosta.

“U novom prijedlogu dajemo mogućnost da, ukoliko HDZ želi biti transparentan, dođu svi koji su sudjelovali u procesu zadnjih godinu dana, pa i prije. Da dođu, da im se da prilika, a ne da se nakon godinu dana pokazuju mailovi koji su trebali biti komunicirirani javnosti,” odgovorio je Božo Petrov na pitanje koga želi pozvati da svjedoči pred Povjerenstvom koje smatra bitnijim od mailova Martine Dalić

“Mailovi uvijek imaju težinu, sve informacije. S druge strane, istražno povjerenstvo u Saboru omogućava da pozovete svjedoke, da zastupnici imaju mogućnost pitati sve što ih zanima, što su određeni ljudi u Agrokoru radili zadnjih godinu dana.

Dok smo bili u koaliciji krili su nam za “skupinu Borg”, a nakon toga su oni sve te tvorce lex Agrokora nagradili višemilijunskim ugovorima, nakon toga je došao roll-up mdoel za koji također nismo znali… Loše stvari su se događale otkad je Most otišao,” poručio je Petrov demantirajući tvrdnju da je i Most predlagao kadrove za “Grupu Borg”.

“Mi smo predlagali ljude, svih pet imena dogovorili smo s političkim partnerima samo za analizu financijskih izvješća zbog predstojećeg sastanka s Ivicom Todorićem. Dali smo mogućnost financijskom timu da ispita izvješća koja je poslao Agrokor da bismo se pripremili za zastanak,” rekao je Petrov.

“Nakon sastanka s Ivicom Todorićem Martina Dalić rekla je da je Agrokor njezina odgovornost, da će ona donijeti zakon i da je ona kreirala skupinu. Ona je pokazala sve time što je tu skupinu izmakla iz Vlade, van institucija,” zaključio je.

 

“Morate znati da je za sve bila odgovorna Martina Dalić. Nismo znali tko čini tu skupinu. Kada vam kažu da će Ministarstvo gospodarstva pisati zakon, kako možete znati da će ga pisati netko van institucija? Formirana skupina bila je za analizu financijskih izvješća,” izjavio je Petrov, a upitan osjeća li se izigrano od strane HDZ-a, odgovorio je:

 

“S obzirom kako je HZD posutpio… Na njihov je obraz način na koji su to doradili, mi smo pokazali puno povjerenje. Uložite sve od sebe da napravite dobro, hoće li to netko iskoristiti za osobni interes kao što su to oni napravili, to je njihov izbor. Danas zbog toga trpe štetu.

Sad se vidi da je Andrej Plenković sve znao, tim ljudima dao blagoslov. Gospodin Šeks je bio u pravu, sjetite se da je mjesec dana nakon što je HDZ prekinuo suradnju s Moston, izašao i rekao da je on taj koji je na to nagovorio Andreja Plenkovića jer bi nakon Zdravka Marića došao netko drugi na red. Da, mi bismo tražili od to od Martine Dalić, da smo saznali sve ovo. Mi smo predložili financijske ekpserte jer ni Plenković ni ja to nismo. Da analiziraju i s tom pričom je završeno. Ivica Todorić je u Vladi tražio milijardu i pol, Most je to odbio, nagon toga je Martina Dalić rekla da Ministarstvo gospodarstva opreuzima pisanje zakona, a ne neka skupina Borg koju mi danas vidimo.”

 

Komentiraj