Petek: “Sto tisuća Zagrepčana nema spoj na gradski vodovod i kanalizaciju”

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek u utorak je za N1 komentirao najavu poskupljenja vode i vodovodnih usluga u Gradu Zagrebu.

Petek vjeruje da, što se Holdinga tiče, neće doći do drugih poskupljenja no napominje kako Grad ima i drugih poduzeća koja sami određuju cijenu usluge. “Naprimjer ZET, gdje možemo očekivati poskupljenja. Gradonačelnik se eto složio s time da se ide s djelomičnom korekcijom cijena”, rekao je Petek i dodao da mu je neobično da se radi o vodi.

“Voda je jedan resurs koji je gradonačelnik, kao aktivist puno pratio i radio studije o tome. Mi znamo da je cijena vode u Zagrebu jako visoka istovremeno imamo velike gubitke na električnoj energiji zbog pumpanja vode koja se onda gubi u poroznim cijevima”, istaknuo je za N1  pa dodao da se u posljednjih 18 mjeseci nisu dogodile dvije važne stvari.

“Jedna je da prije poskupljenja da se naprave uštede na crpljenju vode, poput izgradnje solarnih elektrana koje bi opskrbljivale pumpe za vodu. Gradonačelnik spominje veliku investiciju od dvije milijarde kuna. Taj natječaj je otvoren, ali ja sam dobio pisani odgovor da Grad Zagreb neće biti spreman se javiti na taj natječaj još najmanje godinu dana za novac koji je nasušno potreban vodovodu i kanalizaciji”, rekao je.

Petek je rekao da Tomaševićevo objašnjenje, da nije bilo alternative ovom poskupljenju, smatra promašenim. “Vodovod i odvodnja su donijeli plan za sljedeću godinu u kojem se jasno vidi da nema velikih ulaganja. Mi imamo 100 tisuća građana u metropoli koji nemaju spoj na gradski vodovod i kanalizaciju. Tu je potrebno više od dvije milijarde kuna da bi oni ostvarili svoja osnovna ljudska prava”, naglasio je i dodao da se nisu razmatrali ni projekti da se ide u moderan pristup mijenjanja cijevi.

Razliku vode koju crpimo i one koje dođu do korisnika, ističe, morat će platiti ViO. Smatra kako poskupljenja krajnjim korisnicima nije bilo potrebno, već da su se uštede mogle napraviti na druge načine.

Komentirao je i aferu oko izgradnje Pročistača, napominjući da bi grad trebao iskoristiti sve pravne mogućnosti da taj natječaj, kojeg je nekad Tomašević nazivao megaaferom, nekako poništi.

Petek je rekao i da se o poskupljenju vode ne govori u Gradskoj skupštini nego odluku donosi jedino izvršna vlast, odnosno gradonačelnik Tomašević. “Ja bi glasao protiv, a u SDP-u o tome nismo raspravljali”, zaključio je Petek.

Komentiraj