Pepeo Liu Xiaoboa prosut po moru, protivno želji njegovih bližnjih

EPA/ALEX HOFFORD

Pepeo Liu Xiaoboa, kineskog disidenta i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je preminuo prije dva dana od uznapredovalog raka jetre, prosut je u subotu po moru što je bilo protivno želji njegovih bližnjih.

Na ovaj način taj Nobelovac neće imati grob na kojem bi se mogli okupljati njegovi sljedbenici.

“U Kini sada se više ne može naći nikakvo mjesto gdje bi se odala počast Liu Xiaobou”, rekla je prijateljica obitelji Hu Jia.

Vlasti su objavile video snimku koja prikazuje suprugu Liu Xiu i druge osobe kako stavljaju u vodu bijelu urnu. Kremacija je obavljena daleko od očiju medija u subotu ujutro u zoru u Shenyangu, gradu u kojem je Liu umro u bolnici.

Vlasti se boje da bi, kada bi netko poput njega dobio grobnicu, “to postalo mjesto gdje bi se okupljali njegovi sljedbenici”, rekao je Ye Du, disident blizak obitelji. “Nisu mogli dopustiti da bude pokopan”.

Stariji brat Liu Xiaoboa izrazio je drugo stajalište. On je na konferenciji za novinare koju su pomno organizirale vlasti zahvalio komunističkom režimu za njegovu “humanost” i rekao da je pepeo prosut “prema želji obitelji”.

Istinitost tih riječi nije moguće provjeriti, kaže France presse, ali dodaje da je odvjetnik Liu Xiaoboa u SAD-u Jared Genser rekao da je vrijedan žaljenja “način na koji je kineska vlada natjerala obitelj da kremira Liu Xiaoboa i prospe njegov pepeo u more, a potom natjerala brata da da izjavu medijima poput robota, o velikoj pažnji kineske vlade i superiornosti sustava”.

Komentiraj