Hina

Pentagon će odlučiti o eventualnom američkom pojačanju u Afganistanu

Šef Pentagona Jim Mattis, koji je u utorak upozorio da talibani napreduju u Afganistanu, ima slobodne ruke da odluči o eventualnom američkom vojnom jačanju u toj zemlji, nakon što mu je tu odluku prepustila Bijela kuća.

Mattis je ranije u utorak u saslušanju u Kongresu upozorio da talibani napreduju u Afganistanu. “Sada ne pobjeđujemo. To ćemo ispraviti što je prije moguće”, rekao je ministar obrane.

“Talibani su prošle godine bili uspješni i pokušavaju to ponoviti ove godine. U ovom trenutku mislim da neprijatelj napreduje”, rekao je.

Američki vojni zapovjednici na terenu traže već mjesecima pojačanja kako bi se pomoglo afganistanskoj vladi da se bori s talibanima.

Po jednom američkom dužnosniku, predsjednik Donald Trump odlučio je prepustiti ministru obrane odluku o povećanju broja američkih vojnika.

Iako dosad nije davao svoje mišljenje o tom pitanju, smatra se da će Mattis to prihvatiti.

Trenutačno se u Afganistanu nalazi oko 8400 američkih vojnika, uz 5000 savezničkih vojnika NATO-a.

Talibani su u Afganistanu u ofenzivi i preuzeli su odgovornost za niz napada, posebice na baze i afganistanske vojne položaje.

Oni su preuzeli odgovornost za napad u subotu kada su ubijena trojica američkih vojnika i ranjen jedan u Nangarharu, na istoku Afganistana.

Prošlog mjeseca talibani su izvršili jedan od najsmrtonosnijih napada u Kabulu otkad ih je koalicija na čelu s NATO-om svrgnula s vlasti 2001. nakon što su zemljom vladali pet godina.

U tom je atentatu poginulo više od 150 ljudi.

Komentiraj