Pence kaže da traži poštenije trgovinske odnose s Indonezijom

EPA/BAY ISMOYO / POOL

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u četvrtak da njegova vlada želi poštenije trgovinske odnose s Indonezijom, dok Washington preispituje odnose s većim brojem zemalja s kojima ima trgovinski deficit.

Nakon sastanka s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom, Pence je rekao da Washington želi odnose “na obostrano zadovoljstvo” s najvećim gospodarstvom u jugoistočnoj Aziji.

Indonezija je jedna od 16 zemalja u postupku revizije zbog trgovinskih višaka sa SAD-om.

Prema službenim podacima indonezijskog ministarstva trgovine, ukupna trgovina između dviju zemalja  2016. bila je 23,44 milijardi američkih dolara  a Indonezija bilježi višak od 8, 84 milijardi. Indonezija uglavnom izvozi tekstil, obuću i morske proizvode a iz Amerike najviše uvozi zrakoplove, strojeve i soju.

Pence je također pozvao na suradnju u borbi protiv terorizma i zadržavanje slobode letenja u regiji.

Kao čelnik zemlje s najvećom muslimanskom populacijom u svijetu, Widodo je izrazio zabrinutost zbog Trumpove imigracijske politike za koju kritičari smatraju da je uperena protiv muslimana.

Widodova vanjska politika više je vođena gospodarskim nego geopolitičkim interesima: ostvarena je povećana trgovina s Kinom i kineska ulaganja no zadržana je diplomatska distanca u odnosu na Peking i uspostavljeno strateško partnerstvo s Washingtonom za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Widodo je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Penceom rekao da će “dvije zemlje pojačati strateško partnerstvo … koje će se usredotočiti na suradnju i ulaganja”.

Komentiraj