Pejčinović Burić na Vijeću za vanjske poslove EU

Šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije koje je raspravljalo o učinkovitosti zajedničke vanjske i sigurnosne politike, o provedbi globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU-a te o Sudanu, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Vijeće je razgovaralo o modalitetima unapređenja učinkovitosti zajedničkog djelovanja u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) uzimajući u obzir promjene u međunarodnom okružju te geopolitičke izazove.

U predstojećem razdoblju radit će se na jačanju koherentnosti i dosljednosti te jačanju jedinstva, kako bi EU bio snažan globalni čimbenik, dogovoreno je. U vanjskom djelovanju, EU i države članice nastavit će se zalagati za zaštitu zajedničkih vrijednosti i interesa, za sigurnost i mir, promicanje međunarodne suradnje te za demokraciju i vladavinu prava, navodi se u priopćenju.

Rasprava o provedbi globalne strategije odvijala se u zajedničkom formatu ministara vanjskih poslova i obrane. Napredak u provedbi globalne strategije razmotren je posebno u pet prioritetnih područja:  sigurnosti Unije, otpornosti, integriranom pristupu sukobima i krizama, suradnji s regijama te globalnom upravljanju za 21. stoljeće.

Istaknuta je važnost nastavka rada na jačanju multilateralizma i svjetskog poretka temeljenog na pravilima, kao najboljeg načina promicanja nacionalnih i zajedničkih interesa. Pozdravljen je znatan napredak ostvaren u području sigurnosti i obrane te je dogovoreno da će se nastaviti raditi na provedbi pokrenutih inicijativa i jačanju sposobnosti EU-a, njezinoj strateškoj autonomiji i sposobnosti suradnje s partnerima, posebno s NATO-om i UN-om.

Ministri su razgovarali o Sudanu te su izrazili zabrinutost pogoršanjem stanja. Istaknuta je važnost izbjegavanja daljnje eskalacije nasilja i naglašena je potpora mirnom i urednom prijenosu vlasti i povratku ustavnom poretku.

EU podupire posredničke napore Afričke unije u cilju pronalaska mirnog rješenja za izlazak iz krize i Unija je spremna pružiti političku i gospodarsku potporu Sudanu kada počne civilna tranzicija.

Vijeće se kratko osvrnulo i na situaciju u Venezueli i Rogu Afrike te na aktualna događanja u Moldovi. U okviru sastanka Vijeća održao se i neformalni susret s jordanskim ministrom vanjskih poslova Aymanom Al-Safadijem, s kojim se razgovaralo o situaciji u Jordanu te događanjima u široj regiji Bliskog istoka, dodaje se u priopćenju MVEP-a.

Komentiraj