Pedijatrica o smrti dječaka i teškom obliku imunološke reakcije: “Moramo biti pripravni i educirati se”

Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, u Dnevniku N1 govorila je o slučaju dječaka koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom.

Kazala je kako ona u ambulanti nije imala sličan slučaj, niti je netko od pedijatara u Varaždinskoj županiji imao.

“Ta nas je informacija sve zatekla, nismo u našim ambulantama uspjeli razgovarati o tome. Imala sam slučajeve obolijevanja i hospitalizacije djece, ali nismo imali takvih ishoda.

Radi se o teškom obliku imunološke reakcije koji se ne javlja prvih dana, nego nakon nekoliko nekoliko tjedana. Upoznati smo s tim, mi moramo biti za to spremni i pripravni, jer se liječnici moraju educirati cijelog života”, rekla je Mirjana Kolarek Karakaš.

Izrazila je sućut obitelji preminulog dječaka.

Kolarek Karakaš je dodala kako nije bilo posebnih sastanaka o toj temi, ali je činjenica da će se trebati više educirati.

“Infektološka klinika imala je webinar putem kojeg su predstavili svoj slučaj. Bolesti nas mogu iznenaditi i nijednu ne smijemo podcijeniti. Mi na to moramo biti spremni”, rekla je Kolarek Karakaš i dodala kako pedijatri ne sudjeluju u liječenju sindroma, ali je na njima da uoče i pošalju pacijente na bolničko liječenje.

“Jedna od specifičnosti sindroma je vrućica koja traje pet dana i koja je visoka 39, loše opće stanje, konjunktivitis, osipi po rukama i nogama, neobični osipi, bolovi u trbuhu. Svi organi u tijelu mogu biti time načeti. Treba se savjetovati s liječnikom koji procjenjuje o čemu se radi”, rekla je predijatrica.

Komentiraj