Pavo Barišić: “Neuspio pokušaj puča na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu”

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić u četvrtak se oglasio priopćenjem, u kojem poručuje da nisu točne informacije plasirane u srijedu da je on smijenjen te kako mu je na Fakultetskom vijeću izglasano nepovjerenje.

Barišić navodi da na dnevnom redu sjednice Fakultetskog vijeća nije bilo glasanje o povjerenju dekanu ni izbori za dekana. Potom nabraja koje su točke na dnevnom redu – bile: ovjera zapisnika, izvješća stručnih povjerenstava, ostala kadrovska, pitanja, nastava i studenti, poslijediplomski studiji, obavijesti iz Dekanata i razno.

“Pročelnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo doc. dr. sc. Stjepan Šterc, koji se u ovom kontekstu uz sve svoje akademske nazive imao potrebu predstaviti i kao „bojnik Hrvatske vojske“, glasovao je u svim točkama za, a pod točkom 7. razno priložio je svoj „osvrt na opće stanje na Fakultetu i prijedlog“. U raspravi „pod razno“ iznio je prosudbe o stanju na Fakultetu u kojima se dogodila očita zamjena teza. Čini upravo ono što pogrešno stavlja meni na teret.

Nakon što sam s velikom mukom i zalaganjem svih nastavnika i studenata uspio tijekom svojega dekanskog mandata smiriti stanje na Fakultetu i pokrenuti njegov razvojni put, on to dovodi u pitanje i vraća „Fakultet nemirnim vodama zbog osobnih interesa, želje za kontrolom, potreba samodokazivanja, političkog potvrđivanja lojalnosti ili tek samo osobnoga nezadovoljstva””, piše u priopćenju Barišić.

Nadalje, izražava žaljenje što se njihov fakultet koji je posljednjih mjeseci, kaže, pokrenuo cijeli niz pozitivnih razvojnih procesa, umjesto atraktivnim predavanjima, seminarima, skupovima i projektima opet vraća u žarište promatranja javnosti kao ekscesna ustanova.

“Žao mi je zbog naših studenata koji se sa suzama u očima moraju pravdati zašto su prisiljeni izjašnjavati se o nečemu što ne pripada njihovu studiju i zanimanju. Tužan sam zbog onih koji su u stanju kategorički se izjašnjavati o nečemu bez uvida i dokaza”, ističe Barišić i izražava ponos na one kritičke prosuditelje poput njegovog prethodnika u vodstvu Hrvatskih studija pročelnika prof. dr. sc. Marija Grčevića koji su jasno znali na sjednici Fakultetskoga vijeća osuditi nekorektnost takva postupka.

Poručuje da su pravi razlozi za pokušaj puča na Fakultetu docenta dr. sc. Šterca – osobni interesi’. “U „potrebe za samodokazivanjem“ ili „osobno nezadovoljstvo“ ne bih ulazio. Treba jasno reći: riječ je isključivo o osobnim interesima prorektora prof. dr. sc. Ante Čovića, koji pokušava Fakultetsko vijeće i cijelu ustanovu učiniti taocem za reguliranje svojega radnopravnoga statusa u 72. godini života. Vjerojatno su se u tom pitanju susreli i interesi pročelnika Šterca, koji je kao docent nakon umirovljenja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu iskoristio prigodu za nastavak svoje nastavničke karijere na Fakultetu hrvatskih studija”, ističe.

Barišić dalje piše da je prorektor Ante Čović iskoristio moć svog položaja, kao što to – navodi – godinama čini upravljajući Fakultetom iz sjene. Kaže da je Čović na sjednicu Dekanskog kolegija održanoj 19. veljače osobno donio nacrt Zaključka o svojemu radnopravnom statusu na Fakultetu. “Zahtijevao je da taj Zaključak stavim na dnevni red Fakultetskoga vijeća i time obvežem ustanovu. Zatražio sam o tome pravno tumačenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Iz njega jasno proizlazi da „Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija nema ovlast donijeti zaključak o radnopravnoj osnovi pojedinog zaposlenika“. Postupio sam u skladu s tim tumačenjem i spomenuti „Zaključak o radnopravnom statusu“ Ante Čovića umjesto kao točku odlučivanja uvrstio sam zajedno s pravnim tumačenjem pod točkom 6. obavijesti iz Dekanata o kojoj se ne glasuje”, dodaje Barišić.

Navodi da se to poklopilo s činjenicom da je dan nakon otvaranja sjednice Fakultetskoga vijeća na Fakultet stigla inspekcija rada po prijavi za protupravnost radnopravnoga statusa Ante Čovića. “Vjerojatno je to izazvalo dodatnu nervozu kod onih koji ne bi rado da izađe na vidjelo zakonitost njihova radnoga statusa. Odmazda za poštivanje zakonitosti stigla je vrlo brzo u zahtjevu docenta dr. sc. Šterca za odstupanjem dekana. Tako je Fakultet umjesto ogledne znanstveno-nastavne ustanove postao poligon za obranu nečijih „osobnih interesa“. Umjesto da se posvete studiju i proučavanju hrvatske, europske i svjetske kulture, jezika, filozofije, demografije i svih lijepih tema kojima se ustanova bavi, gotovo 1500 studenata Fakulteta postali su zajedno sa zaposlenicima taoci pučista na najmlađoj sastavnici najstarijega sveučilišta u Republici Hrvatskoj. No valja se ipak pouzdati u to da se sveučilišna tijela upravljanja, Senat, Rektor i Savjet Sveučilišta u Zagrebu ne će dati opsjeniti nezakonitostima pučističkih metoda”, zaključuje Barišić.

Komentiraj