PAS MATER, IDIOT Poruke koje otkrivaju kako se trguje utjecajem u vrhu moćne medijske kuće

Autor:

Igor Soban, Ivo Cagalj/PIXSELL, Nacional

Nacional donosi sadržaj poruka koje je Ana Hanžeković, šefica Hanza Medije, slala bivšoj pomoćnici u Ministarstvu gospodarstva Ani Mandac uoči prošlih parlamentarnih izbora kako bi iskamčila određene beneficije i financijsku pomoć

“Izuzetno je važno da nam se pomogne, a to bi najbrže i najučinkovitije bilo osigurati kroz potpore. Budući da su izbori tu, vjerujem da se slažeš sa mnom da je mudro to riješiti.”

Dio je to poruke koju je Ana Mandac, bivša pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva, tijekom 2020. napisala kao draft i poslala Ani Hanžeković, predsjednici Uprave izdavačke kuće Hanza Media, kako bi je Ana Hanžeković potom uputila premijeru Andreju Plenkoviću.

Nacional je došao u posjed transkripta poruka koje pokazuju da je Ana Hanžeković Krznarić tijekom 2020. godine pokušala iskoristiti prijateljske veze sa sada već bivšom pomoćnicom ministra gospodarstva Anom Mandac kako bi za svoju medijsku kuću od premijera Andreja Plenkovića i pojedinih ministara iskamčila određene beneficije i financijsku pomoć. U prvom redu to pokazuje osobna prepiska između Ane Hanžeković Krznarić i Ane Mandac, odnosno niz SMS-ova koje su njih dvije razmijenile u prvoj polovini 2020. godine, a koji su u posjedu Nacionala.

Iz prepiske proizlazi i da je Ana Mandac poslala Ani Hanžeković službeni dokument Ministarstva gospodarstva s prijedlozima mjera koji je dostavljen tadašnjem ministru Darku Horvatu. FOTO: Nacional

Iz tih je poruka jasno da je Ana Hanžeković putem prijateljskih veza s Mandac nastojala od Vlade i pojedinih ministarstava ostvariti mogućnost da u Vladine mjere za ublažavanje posljedica pandemije covida uđu i velike tvrtke s prihodom većim od cenzusa navedenog u preliminarnim nacrtima dokumenta koji je trebao realizirati mjere pomoći, upozoravajući pritom vrlo simptomatično da se bliže novi parlamentarni izbori.

A među SMS-ovima posebno se ističe onaj u kojem Ana Hanžeković, ljutita što je Vlada iz paketa pomoći odlučila izostaviti tvrtke koje uprihoduju više od 7,5 milijuna kuna na godinu, Ani Mandac piše: „Mi smo u takvim govnima i šutimo i fer smo i izvještavamo. Država ni jedan oglas nije dala. J… im pas mater. Idiot“, a iz konteksta ostalih poruka dade se zaključiti da je tim „epitetima“ počastila tadašnjeg ministra financija Zdravka Marića. Iz te se poruke jasno dade iščitati da Hanza Media kao vlasnik Jutarnjeg lista, najtiražnijeg dnevnog lista u zemlji, „fer izvještavanjem“ uoči skorih izbora zauzvrat očekuje određene benefite od premijera i nadležnih ministara.

Ana Hanžeković Krznarić predsjednica je Uprave Hanza Medije, izdavačke kuće koja izdaje dnevne novine Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju, Sportske novosti, tjednik Globus, časopis Gloriju, niz lokalnih dnevnih listova, specijaliziranih časopisa i magazina te ima u svom vlasništvu i fotografsku agenciju Cropix.

Poruke obiluju izrazima poput ‘draga moja’ i ‘mila moja’, a iz njih je jasno da Ana Mandac svojoj prijateljici Ani Hanžeković dojavljuje sve novosti i informacije vezane uz dodjelu pomoći

Na toj funkciji naslijedila je svog oca, poznatog zagrebačkog odvjetnika, danas pokojnog Marijana Hanžekovića, koji je 2014. godine ušao u medijski biznis intrigantnim preuzimanjem ondašnjeg Europapress Holdinga, kasnije preimenovanog u Hanza Media. Ana Hanžeković, čiji je suprug Goran Krznarić šef Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, i sama je odvjetnica te je početke poslovne karijere odradila u Odvjetničkom uredu Hanžeković, Radaković i partneri, kojem je na čelu bio njezin pokojni otac. Nakon njegove smrti preuzela je vodstvo Hanza Medije, a sudeći prema porukama koje je dobio Nacional, s Anom Mandac veže je dugogodišnje prijateljstvo.

Ana Mandac, pak, bivša je pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva u mandatu također bivšeg ministra Darka Horvata, a u središte pozornosti hrvatske javnosti došla je kada je 2020. godine uhićena zbog svoje uloge u aferi Vjetroelektrane. USKOK je sumnjičio Mandac da je, na zamolbu bivše državne tajnice Josipe Rimac (danas Pleslić), sređivala obrtnicima potpore Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Darko Horvat. U listopadu 2022. godine Mandac je priznala krivnju za namještanje potpora prijateljima Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane, nagodila se s USKOK-om te je osuđena na 10 mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Mandac je USKOK-ovim istražiteljima tijekom ispitivanja priznala da su se poticaji za odabrane tvrtke dijelili „po babi i po stričevima“, odnosno, zahvaljujući lobiranjima, poznanstvima i intervencijama pripadnika visokih politički krugova, a njezino svjedočenje uvelike je pomoglo kaznenom procesuiranju bivšeg ministra Horvata, ali i još trojice bivših ministara – Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića.

Iz niza poruka, koje obiluju izrazima poput „draga moja“ i „mila moja“, jasno je da su Hanžeković i Mandac u vrlo bliskim prijateljskim odnosima te da Mandac svojoj prijateljici dojavljuje sve novosti i informacije vezane uz dodjelu pomoći. U jednoj od poruka spominje se i „sastanak sa AP u 18“, no nije posve jasno tko bi na sastanak s premijerom trebao otići. Sredinom 2020. godine, nakon razornog potresa u Zagrebu i na samom početku „lockdowna“ zbog pandemije covida, Hanžeković šalje Ani Mandac ljutiti SMS u kojem, ne birajući riječi, piše: „Samo da ti javim. Ljuti smo užasno. Mjere su vam zak..ac. Prepuno administracije i tapkanje na mjestu. A ja sam danas dobila skoro infarkt od gluposti koje sam slušala.“ Pod „mjerama“ Hanžeković očito misli na mjere pomoći koje je Vlada dodjeljivala za ublažavanje posljedica pandemije na gospodarstvo. Mandac joj kratko odgovara: „A što da ti kažem… Mogu ti poslati što sam Horvatu (bivši ministar gospodarstva Darko Horvat, op. N.) govorila i stavila na papir…“ No Ana Hanžeković odgovara još oštrije: „Najgluplja je bila Marija. A onda Horvat. Pa Marić (bivši ministar financija Zdravko Marić, op. N.).“

Mandac na to pokušava ublažiti retoriku: „Ne bih to baš tako rekla… U zadnje vrijeme komplicira kad priča. A Marić ne da ništa što bismo mi htjeli!!!“ No Ana Hanžeković ne popušta, već odgovara: „Ana, neće se u vaše ministarstvo javiti skoro nitko. Toliko administracije da je to strava. I sve odgoda. Strašno. Loš je. On se ne slaže sa poslodavcima?!?! Jel on normalan?????“ Mandac joj odgovara da joj „šalje ovo jer joj vjeruje“, a iz sljedeće poruke, u kojoj navodi „Evo, vidiš kad sam mu te mjere poslala!!! Prošli tjedan sam to poslala, prije nego su mjere bile gotove“, jasno je da je Mandac poslala Ani Hanžeković službeni dokument Ministarstva s prijedlozima mjera koji je dostavljen ministru Horvatu.

Ana Hanžeković Krznarić, predsjednica Uprave Hanza Medije, nastojala je od Plenkovićeve Vlade i pojedinih ministarstava ostvariti mogućnost da u Vladine mjere za ublažavanje posljedica pandemije covida uđu i velike tvrtke s prihodom većim od tada predloženog cenzusa. FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ana Hanžeković odgovara kako „nema šanse da to netko vidi“, a onda se ovako požalila prijateljici: „A ako je nekome tv razbijen od potresa? Zašto ne bi dostavom kupili novi? Pa od čega da živimo!!! 70% oglasa mi je otišlo u 3. mjesecu. U 4. mj. sam na 0“, opisujući očito financijske probleme Hanza Medije nastale nakon „lockdowna“. „15.000,00 pretplata mi je otišlo. Oni koji su platili moram vratiti novce.

Zato što kad netko plati mjesec unaprijed, a odustane na polovici mjeseca, ostatak moram vratiti“, žali se dalje Hanžeković. Mandac na to obećava da će ona „raspisati svoja dva natječaja“, no da „nacionalna sredstva ne smije dirati, ne da joj Marić“. „Ja, tj. mi ćemo ti pomoći. Daj da sjednemo nas dvije solo“, poručuje Mandac Ani Hanžeković, potvrđujući tako da prijateljske veze rješavaju sve probleme. Kratko nakon toga Mandac svojoj prijateljici šalje link stranice Ministarstva gospodarstva na kojoj su navedene sve mjere pomoći za poduzetnike pogođene pandemijom covida, no Hanžeković nije oduševljena.

Odgovara da u tim mjerama „i dalje nigdje ne piše da mogu biti oslobođene (misli se na odgodu plaćanja PDV-a kao mjeru pomoći tvrtkama, op. N.) firme koje su imale prihod veći od 7,5 mil. kuna. Mi smo veliki“, upozorava Hanžeković i tvrdi da ne vidi odnose li se te mjere i na tvrtke koje uprihode više od 7,5 milijuna kuna.

Iz konteksta poruka dade se zaključiti da je ‘epitetima’ poput ‘J… im pas mater. Idiot’, Aana Hanžeković počastila tadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, nezadovoljna nacrtom plana pomoći tvrtkama. FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

„Nema nigdje i velike firme ćete pokopati. Vikao je Horvat da se to odnosi na sve i da je HUP idiotizam. Razvalit ću tu temu jer nema nigdje“, oštra je Hanžeković i dodaje da od ministra (Horvata, op. N.) traži dodatne informacije, a da je službeni upit slala i ministru financija Mariću.

Koji tjedan kasnije, tijekom ožujka iste godine, Ana Hanžeković se ponovo raspituje kod Mandac „ima li što novo oko mjera“, na što Mandac odgovara „Crkli smo svi skupa, DH nije posustajao. Ovo je sad odlično!!!“, a od Hanžeković stiže odgovor: „Svaka čast.“ Potom, odmah nakon Uskrsa 2020., njih dvije razmjenjuju informacije vezane uz sastanak u HUP-u (Hrvatska udruga poslodavaca). Ana Hanžeković od Ane Mandac traži inicijativu za sazivanje sastanka članova HUP-a iz redova izdavača.

Nakon tog sastanka Mandac opet Ani Hanžeković šalje podulju poruku u kojoj očito sugerira što bi Hanžeković trebala napisati neimenovanoj osobi. U poruci koju je Mandac napisala u ime Hanžeković, tako stoji: „Poštovani ili dragi (ne znam kako mu se ti obraćaš) željela bih te informirati o aktivnostima koje smo poduzeli kako bismo riješili jedan od gorućih problema koji je zadesio nas, izdavače tiskanih medija.

‘Izuzetno je važno da nam se pomogne, a to bi najbrže bilo osigurati kroz potpore. Budući da su izbori tu, vjerujem da se slažeš sa mnom da je mudro to riješiti“ piše Mandac kako da Hanžeković napiše Plenkoviću

Bili smo kod ministrice Obuljen, koja nas je lijepo primila prije više od tri tjedna i na tome je, nažalost, sve ostalo. Ne bih te stvarno opterećivala, ali izdavači tiskanih medija, zbilja, u RH imaju problem i važno mi je da si i ti s tim upoznat. Ja sam tu najmanje bitna, jer ću se snaći. Izuzetno je važno da nam se pomogne, a to bi najbrže i najučinkovitije bilo osigurati kroz potpore. Obzirom da su izbori tu, vjerujem da se slažeš sa mnom da je mudro to riješiti. Ministrica je to prebacila na ministra Horvata. Ja mislim da jedino ti to možeš presjeći i s ministrom Marićem dogovoriti da nam se subvencionira trošak sirovine tj. papira što bi za nas bila velika i konkretna pomoć. Napominjem ti samo da je ministrica Obuljen uspješno riješila elektroničke medije, no mi smo ostali ‘kratkih rukava’.“

Iz konteksta se dade zaključiti da bi Ana Hanžeković trebala poslati tu poruku direktno premijeru Andreju Plenkoviću. Obje se potom slože da će Ana Hanžeković predloženi tekst „malo izmijeniti i prilagoditi“, no upada u oči dio poruke u kojem šefica jedne od dviju najvećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj premijeru sugerira da bi „problem bilo mudro riješiti prije izbora“.

Ime bivše pomoćnice Ane Mandac, osim uz aferu Vjetroelektrane, vezuje se i uz još neke afere namještanja dodjele državnih potpora tvrtkama i obrtima u vlasništvu pripadnika srpske nacionalne manjine. Naime, Nacional je u veljači 2023. godine objavio prepisku Ane Mandac i saborske zastupnice srpske nacionalne manjine Dragane Jeckov Vidaković, u kojoj Jeckov Vidaković od Mandac traži da na temelju namještenih natječaja desecima tvrtki i obrta u vlasništvu pripadnika srpske nacionalne manjine, većinom lociranima na područjima od posebne državne skrbi, dodijeli državne potpore na koje nisu imali pravo.

Ana Hanžeković se u ožujku ponovo raspituje kod Mandac ‘ima li što novo oko mjera’, na što Mandac odgovara ‘Crkli smo svi skupa, DH nije posustajao. Ovo je sad odlično!!!’, a Hanžeković piše: ‘Svaka čast.’ FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Kako je tada objavio Nacional, potpore namijenjene rastu i razvoju poduzetništva, tehnološkom unapređenju i jačanju konkurentnosti te uravnoteženom regionalnom razvoju, dijelilo je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz Otvoreni javni poziv za Program „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ za 2019. godinu. No Dragana Jeckov Vidaković u dva je navrata, u studenome i prosincu 2019., poslala Ani Mandac konkretan popis više desetaka tvrtki za koje je zatražila državne potpore mimo natječaja.

Nacionalu je tada potvrđeno da je Dragana Jeckov Vidaković intervenirala kod Ane Mandac kako bi ona iskoristila svoj utjecaj i pomogla kod natječajnog povjerenstva da se nekim tvrtkama dodaju bodovi na temelju kvalitete predočenog poslovnog plana.

Takvo bodovanje na temelju kvalitete poslovnog plana, objasnio je tada Nacionalov izvor, bilo je moguće provesti u okviru diskrecijskih odluka članova natječajnog povjerenstva, a upravo je Ana Mandac u povjerenstvu koje je odlučivalo o bodovanju bila vrlo utjecajna te je i sama sudjelovala u odlučivanju u takvim i sličnim natječajima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.