GAZELA I LAV Nove poruke otkrivaju koliko su bliske bile Ana Hanžeković i Ana Mandac, tepaju si, šalju puse i zagrljaje…

Autor:

Ivo Cagalj, Boris Scitar/PIXSELL, Nacional

Nacional je u najnovijem broju objavio poruke koje su u prvoj polovini 2020. godine preko WhatsApp aplikacije razmijenile predsjednica Uprave izdavačke kuće Hanza Media Ana Hanžeković Krznarić i bivša pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

U tim je porukama, kako je otkrio Nacional, vidljivo da je Ana Hanžeović pokušala iskoristiti prijateljske veze sa pomoćnicom ministra gospodarstva kako bi za svoju medijsku kuću od premijera Andreja Plenkovića i pojedinih ministara iskamčila određene beneficije i financijsku pomoć, pozivajući se pritom na skore parlamentarne izbore. A među SMS porukama posebno se ističe ona u kojoj Ana Hanžeković, ljutita što je Vlada iz paketa pomoći odlučila izostaviti tvrtke koje uprihoduju više od 7,5 milijuna kuna na godinu, Ani Mandac piše: „Mi smo u takvim govnima i šutimo i fer smo i izvještavamo. Država ni jedan oglas nije dala. J..o im pas mater. Idiot“, a iz konteksta ostalih poruka dade se zaključiti da je tim „epitetima“ počastila tadašnjeg ministra financija Zdravka Marića. Iz te se poruke dade iščitati jasna poruka da Hanza Media kao vlasnik Jutarnjeg lista, najtiražnijeg dnevnog lista u zemlji, „fer izvještavanjem“ uoči skorih izbora zauzvrat očekuje određene benefite od premijera i nadležnih ministara.

Ana Hanžeković. FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Osim posve konkretnih poruka u kojima se razmjenjuju informacije i pojedinosti vezane uz nastojanje Ane Hanžeković da svoju tvrtku Hanza Media ugura među poduzeća koja će od države dobiti financijsku pomoć za sanaciju posljedica covid pandemije, pa i onih koje su bile namijenjene direktno premijeru Andreju Plenkoviću, uz napomenu da bi taj financijski problem „svakako bilo dobro riješiti prije skorih parlamentarnih izbora“, njihova korespondencija otkriva i neke zanimljivosti vezane uz njihov privatni odnos.

U međusobnim porukama obje Ane, obraćajući se jedna drugoj, često koriste izraze „draga moja“, „mila moja“, „ljubim te i grlim“, „pusa“, u nekima od njih dogovaraju kave, komentiraju izgled i frizure i razmjenjuju posve privatne pojedinost vezane uz članove obitelji, a odmah nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka iste godine razmjenjuju poruke podrške.  „Kako si, mila? I svi tvoji?“ pita Ana Mandac, na što Hanžeković odgovara: „Dobro smo svi. Vi?“ „Dobro. Sve ok. Al’ je zdrmalo… Meni je telefon krepao… Pokušala sam te par puta nazvati i poslati poruku, no nisam uspjela“, odgovara joj Mandac. U jednoj od poruka koju je poslala nešto kasnije, Hanžeković, koristeći „raskošan“ vokabular, piše Ani Mandac sljedeće: „J***ala mater jučer Trupčeviću. Obećao da neće više….plus što sam mu j***la radi Pavića.“ Kontekst ove poruke nije baš posve jasan jer Hanžeković u poruci ne iznosi pojedinosti, no razvidno je da misli na Borisa Trupčevića, tadašnjeg direktora i člana Uprave nakladničke kuće 24sata.

Ana Mandac. FOTO: Boris Scitar/PIXSELL

Nešto ranije, sredinom siječnja 2020, Ana Mandac šalje kratku poruku Ani Hanžeković u kojoj joj najavljuje: „Planiraj druženje 20.01. u večernjim satima“. No nakon toga termin druženja se mijenja, pa Ani Hanžeković za par dana stiže nova, vrlo zanimljiva poruka Ane Mandac u kojoj ona kaže: „Draga Ana, u Africi se svako jutro budi gazela. Zna da mora trčati brže od najbržeg lava ili će je on ubiti. Svakog se jutra budi i lav. On zna kako mora prestići najsporiju gazelu ili će umrijeti od gladi. U Hrvatskoj smo. Nije bitno jesi li lav ili gazela. Čim pročitaš poruku, počni trenirati. A u ponedjeljak (27.01.) je dovoljno da svojim ritmom i korakom dođeš u restoran “Marun”, Radnička cesta 80 u 18h i nazdraviš sa svim gazelama i lavovima koje sam pozvala na druženje povodom svog rođendana. Radujem se Tvom dolasku i molim potvrdu do petka (24.01.) . Promijenila sam termin, kao što vidiš, tj. čitaš. I zaboravila dodati, da se iskreno nadam kako se nećemo gristi nego bezbrižno trčkarati i družiti se.“

Ova vrlo simptomatična poruka baca zanimljivo svjetlo na način na koji pripadnici hrvatske političke i korporativne elite promatraju društvo u kojem žive i na koji način vide svoj položaj u tom društvu. Doživljavaju ga, kako se čini, očito vrlo nemilosrdnim, divljim i simbolično kazano „krvoločnim“, te u njemu, stvarajući gustu mrežu međusobnih kontakata i veza, nastoje preživjeti i održati svoj utjecaj i moć. Pa iako se nesumnjivo Ana Hanžeković sama svrstava među spomenutu elitu, to je ipak ne priječi da u svakodnevnom govoru koristi sočne psovke i „kočijaške“ izraze kakvih se ne bi posramili ni pripadnici uličnih bandi i kriminalnog podzemlja.

LJUTA ANA HANŽEKOVIĆ: ‘Mi smo u takvim govnima i šutimo i fer smo i izvještavamo. Država ni jedan oglas nije dala. J… im pas mater. Idiot’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.