Park prirode kupio auto za prijevoz posjetitelja: Vozi ga ravnateljica, inače supruga bivšeg HDZ-ovog ministra

Autor:

17.11.2020., Zagreb - Marina Popijac, ravnateljica Parka prirode Medvednica."n"nPhoto: Sasa Zinaja/NFoto/PIXSELL

Sasa Zinaja/NFoto/PIXSELL

Javna ustanova Park prirode Medvednica nabavila je prije tri godine dva vozila Mitsubishi Outlander PHEV Intense Safe za “prijevoz posjetitelja”.

Nabavljeni su novcem Europske unije, a svaki od tih hibridnih automobila koštao je 58.035,70 eura s PDV-om. U natječaju za europski novac eksplicitno je pisalo da je trošak prihvatljiv “za kupnju vozila u svrhu prijevoza posjetitelja”.

No, prema izvorima Telegrama, jedan od tih skupocjenih automobila u najvećoj mjeri i gotovo kontinuirano koristiti ravnateljica te javne ustanove Marina Popijač i u privatne svrhe.

“Nabava hibridnih vozila bila je jedan od kriterija zelene javne nabave za potrebe upravljanja posjetiteljima i prijevoza posjetitelja”, priznaje i sama ravnateljica.

Koliko je to ‘ponekad’?

Na pitanje služi li se automobilom za prijevoz od kuće do posla i nazad, premda tako nije propisano u Pravilniku, Popijač odgovara: “Ponekad”. Koliko je to “ponekad” – jednom mjesečno, jednom tjedno ili pet puta tjedno? Na to pitanje nije odgovorila. Prema tvrdnjama izvora upućenih u poslovanje Parka, ravnateljica samo za odlazak i dolazak na posao godišnje prevaljuje prosječno oko 12.000 kilometara. Ravnateljica navodi da dnevno na posao obično dolazi iz obiteljske kuće u Rakitju, udaljene 25 kilometara od radnog mjesta. A ponekad pak, zbog obveza u svom OPG-u, putuje s lokacije udaljene 94 kilometra.

Taj automobil, prema navodima izvora, redovito parkira na poziciji u krugu upravne zgrade Parka prirode na Bliznecu gdje nisu postavljene nadzorne kamere koje prate ostala službena vozila. Pritom, sva ostala službena vozila imaju ugrađen program za praćenje preko GPS-a, pomoću kojeg je moguće generirati i povijest kretanja. Ravnateljica priznaje da u automobilu kojim se ona služi taj program nikad nije ugrađen.

Uzimala naknadu za prijevoz

“Kao ravnateljica koristim službeni automobil sukladno potrebama s obzirom na to da djelatnost gotovo svih zaposlenika uključuje pretežito terenske aktivnosti, poput monitoringa, nadzora, istraživanja i upravljanja posjetiteljima”, ističe Popijač.

Ravnateljica se u zadnjih šest godina, kako tvrdi, povremeno koristi službenim automobilima za odlazak i dolazak na posao, a paralelno je donedavno uzimala i naknadu u mjesečnom iznosu za prijevoz.

“Od početka rada do siječnja ove godine dobivala sam mjesečno 800 kuna za troškove prijevoza. Od veljače do lipnja dobivala sam plaćene troškove prema prijeđenom kilometru od adrese stanovanja do ustanove i nazad, što je ukupno 50 kilometara dnevno”, odgovara ravnateljica.

Supruga Đure Popijača, bivšeg ministra gospodarstva

Naknada se obračunava po cijeni od 0.16 eura po kilometru. U prvih šest mjeseci ove godine ta se naknada kretala od 86 eura u travnju do 177 eura u svibnju. Ravnateljica, inače supruga Đure Popijača, nekadašnjeg ministra gospodarstva, potpredsjednika vlade, bivšeg predsjednika Uprave Petrokemije dok je bila u državnom vlasništvu, u imovinskoj kartici nema prijavljen osobni automobil.

U lipnju ove godine iznenadno je zatražila da joj se prestane isplaćivati naknada za prijevoz na posao koju je koristila šest godina u svoja dva mandata na čelu Parka prirode Medvednica, piše Telegram.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Vladimir

prije 3 mjeseca

Ništa čudno za ove na vlasti pali mnogi životi nevinih, a sada vladaju kao Faraoni!