epa

PARIZ Žestoki okršaji policije i “žutih prsluka”

Tjedan dana nakon nasilnog skupa francuskih prosvjednika protiv povišenja cijena goriva “žutih prsluka”, oni su ponovo u subotu preplavili glavni grad tijekom nove akcije.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je u subotu upozorio na nazočnost “1500 provokatora” na prilazima Elizejskim poljanama gdje su incidenti izbili u trećeg vikenda nacionalne mobilizacije “žutih prsluka”.

“Dvjesto mirnih prosvjednika ja na Elizejskim poljanama.  Izvana je došlo 1500 provokatora. Naše snage reda odgovaraju i odbijaju razbijače i 39 osoba je privedeno,”, napisao je na Twitteru ministar.

Oko 8,45 sati prosvjednici su pokušali probiti kontrolnu točku u gornjem dijelu avenije, blizu Slavoluka pobjede, ali su ih snage reda suzavcem rastjerale, pa su se prosvjednici, od kojih su neki bili maskirani, razišli.

Prvi incident je izbio ujutro, dok je nekoliko stotina prosvjednika prilazilo Slavoluku pobjede.

Avenijom se može prolaziti pješice, ali su trgovci i snage reda poduzeli mjere opreza, nakon iskustva s pobunom 24. studenoga.

Neki izlozi su zaštićeni drvenim oblogama, a pješaci moraju prolaziti uskim prolazima uz kontrole identiteta i pretraživanja torbi. Dvije osobe su privedene zbog nošenja oružja, rekao je jedan policijski izvor.

Komentiraj