PARADISE PAPERS Srbijanski ministar odbacio tvrdnje u nelegalnim poslovima

EPA/CJ GUNTHER

Srbijanski ministar Nenad Popović odbacio je u ponedjeljak tvrdnje o navodnim nelegalnim poslovima otkrivenim u aferi Rajski papiri i ustvrdio da nijedna njegova tvrtka nije registrirana u off shore zonama.

Popović je, komentirajući navode beogradske Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) da je u dokumentima koji su procurili u aferi Rajski papiri (Paradise papers) i njegovo ime, rekao kako su sve njegove tvrke na teritoriju Rusije i Europe.

U priopćenju objavljenom poslije teksta KRIK-a Popović naglašava kako je, kao državni dužnosnik, sve svoje tvrtke prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije, te da je u prijavi naveo i svu imovinu koju je stekao prije nego je postao ministar.

Popović u priopćenju navodi kako mu je “renomirana konzultantska kuća PWC”, koja ga savjetuje već dva desetljeća, 2012. godine predložila da prenese jurisdikcije svojih kompanija u off shore zone, ali taj prijedlog nikad nije realizirao.

“Ako postoji makar jedan dokaz da ovo što govorim nije točno, pozivam sudionike u ovom istraživanju da ga odmah iznesu”, poručio je u priopćenju srbijanski ministar Nenad Popović, naglašavajući kako nikad nije krio svoju imovinu niti se srami svog materijalnog stanja.

Popovića se spominje u kontekstu poslovanja off shore kompanija, a njegova imovina procjenjuje se na više od 75 milijuna dolara, odnosno više od 100 milijuna dolara tržišne vrijednosti, što ga čini najbogatijm političarem u Srbiji, objavlila je beogradska  Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Dr. Nenad Popović strojarski je inženjer i doktor ekonomskih znanosti, bivši je potpredsjednik i jedan od financijera Demokratske stranke Srbije koju je vodio nekadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica. Popović je osnivač Srpske narodne stranke koja je koalicijski partner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, a u vladi Srbije ministar je bez portfelja od lipnja 2017. godine. Nekadašnji je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, a ima veoma dobre poslovne veze u Rusiji.

Komentiraj